Rovaniemellä tarjottu vuokralle asuntoja, joita ei ole olemassa

Rovaniemellä on paljastunut huijausyrityksiä asuntojen vuokrauksessa. Poliisille on tullut joulukuun alussa ilmoitus, jossa keskustassa Rovakadulla vuokrattavaksi ilmoitettua asuntoa ei todellisuudessa ollut olemassakaan. Lisäksi Yle Lapin tietoon on tullut vastaava tapaus Etelärinteeltä joulukuulta.

Kotimaa
Henkilö käyttämässä kannettavaa tietokonetta.
Yle

Kahden lapsen yksinhuoltajaäiti oli innoissaan. Internetin kauppapaikasta oli löytynyt juuri sopiva heille vuokra-asunto: Uutuuttaan kiiltelevät keittiönkaapit sekä unelmien kylpyhuone. Äiti oli valmis vaikka pyytämään hieman "kottia" työpaikaltaan, jotta hän saisi takuuvuokran ja ensimmäisen kuun vuokran kerralla maksettua. Vuokrakin oli kaupungin tasoon nähden kohtuullinen. Tammikuussa heillä olisi uusi koti.

Sähköpostikirjeenvaihdossa nainen oli sopinut tulevan vuokranantajan kanssa, että rahat maksettaisiin välittäjälle, joka sitten antaisi avaimet. Vuokrantaja ei pystynyt etukäteen näyttämään asuntoa, sillä hän oli töissä Briteissä.

Nohevana ihmisenä nainen kuitenkin halusi hieman käydä katsomassa tulevia kotikulmia. Pettymys oli suuri, kun edes ilmoittajan kuvailemaa rivitaloa ei ollut olemassa. Vuokrasuhde jäi tietenkin syntymättä ja maksut maksamatta.

Rovaniemellä ei aiempia tapauksia

Tämä Yle Lapin tietoon tullut tapaus sattui Rovaniemellä joulukuussa, eikä se ole ainoa laatuaan. Poliisille on myös ilmoitus toisesta vuokraushuijauksesta. Osoite oli eri, mutta toimintatapa sama.

Ilmoitus on ollut internetissä ja vuokrattava asunto on ollut suhteellisen edullinen ja uusi. Avaimet asuntoon on luvattu toimittaa, kun toinen osapuoli on maksanut takuuvuokran ja ensimmäisen kuun vuokran. Sitä ennen asuntoa ei ole päässyt katsomaan.

Vuokrantajaan on saanut yhteyden vain sähköpostitse ja hän on kertonut asuvansa Briteissä.

Lapin poliisilaitoksen viestintäkoordinaattorin Henna Kelloniemen mukaan poliisille ilmoitetussa tapauksessa vuokranantajana esiintynyt on kirjoittanut huonosti suomea.

Kelloniemen käsityksen mukaan vuokraushuijauksia ei ole Rovaniemellä aikaisemmin sattunut. Muualla Suomessa samankaltaisia huijausyrityksiä on ollut. Poliisin on hankala tutkia asiaa, jos tekijät toimivat ulkomailta käsin, sanoo Henna Kelloniemi.