Vastaisku tavarajoululle: Ilmaiset ja aineettomat yllätykset

Lahjojen antaminen kuuluu yhä olennaisena osana joulunviettoon. Uutta tai muuten vaan tarpeetonta tavaraa karttaville on tarjolla kosolti kierrätysmateriaaleista valmistettuja lahjoja ja myös ideoita aineettomiin antamisiin löytyy.

Kotimaa
Kahvipannu nuotiolla.
YLE / Heikki Haapalainen

Mitä lahjaksi kanssaihmiselle, jolla on jo kaikkea? Tämä kysymys mielessä moni kulkee paraikaa kaupoissa ja potee tavaravuorten äärellä valinnan vaikeutta.

Voisin antaa kaverille lahjaksi hiitoretken ja tyttärelleni olen luvannut jouluna leikkiä aina kun hän pyytää.

Keijo Vehkakoski

Jämsän ammattiopiston Luonto- ja ympäristöalan opiskelijat ovat tarjoilleet joulun alla Jyväskylän keskustassa vaihtoehtoisia lahjavinkkejä. Samalla on kerrottu ohikulkijoille, kuinka joulua voi juhlistaa ympäristöystävällisesti ja hyvinkin pienellä budjetilla.

Jouluna voi yllättää ystävän ihan ilmaisillakin "paketeilla". Lahjaksi voi antaa vaikkapa lupauksen yhteisestä puuhasta, olipa se sitten hiihtoreissu tai isovanhemmille opetustuokio tietokoneen tai kännykän käytössä.

- Meillä on ideana, että ihmiset ei ostaisi tavaraa, vaan annettaisiin lahjaksi aineeton lahja eli palvelu: hieronta, jalkahoito, autonpesu, auton sisäsiivous tai vaikka rakkaudenosoitus kuten halaus, kertoo lehtori Keijo Vehkakoski Jämsän ammattiopistosta.

Tavara ei tuo onnea

Varsinkin monet nuoret ovat hoksanneet Venhakosken mukaan, että läheisillä on tavaraa jo kaapit pullollaan.

- Puhutaan niin sanotusta Y-sukupolvesta, joka on huomannut, että tavaralla ei tule onnelliseksi, vaan siitä, että muistaa lähimmäistä jollakin muulla tavalla esimerkiksi niskahieronnalla.

Vehkakoskella itselläänkin on jo tavaravapaita lahjoja mietittynä.

- Itse voisin lahjoittaa hiihtomiehenä kaverille hiihtoretken ja tarjoaisin nokipannukahvit ja lämpimän pullan.

Mies on tehnyt myös omassa perheessään jouluun liittyvän diilin.

- 4-vuotiaan tyttären kanssa on sovittu, että hän lupaa syödä kiltisti ruuan ja kiittää siitä ja minä olen luvannut leikkiä aina kun hän pyytää. Tulee varmaan rankka joulu, mutta mukava, nauraa Vehkakoski.

Villasukkien uusi elämä

Keski-suomessa kierrätysmateriaaleista valmistettuja joululahjoja on tarjonnut muun muassa EkoCenterin lahjapuoti, jonka taustalla on Keski-Suomi kierrättää ry:n jäsenyhdistykset.

Vanhoista villasukista tai lapasista voi askarrella pehmoleluja.

Päivi Kilpiö

- Muun muassa räsymatot ovat menneet kuin kuumille kiville. Asiakkaat tykkää, että käsityötä tuodaan esille ja moni on katsellut myös ideoita, että mitä itsekin voisi tehdä. Me ei vaan myydä, vaan tarjotaan myös ideoita, kertoo myymälävastaava Sandra Miettinen.

Taitavat kädet ovat loihtineet vanhoista villasukistakin kelpo lahjoja.

- Vajukit on vanhoja villasukkia ja lapasia, joista on askarreltu hahmoja, pehmoleluja eli niille on huovutettu nokkaa ja siipiä, valottaa kierrätyslahjoja Päivi Kilpiö Äänekosken katulähetys ry:stä.

Monivuotiset kääreet käyttöön

Kierrätysmateriaaleista valmistettujen lahjojenkin kohdalla on ympäristöystävällisyyden nimissä hyvä pohtia paketointia.

Koordinaattori Kati Kankainen kestävän kehityksen yhdistys JAPA ry:stä kertoo, että esimerkiksi pakkausjätteen syntyä voi helposti ennaltaehkaistä eikä lahjan arvoa himmennä se, että sille on loihdittu kääre vaikkapa sanomalehdestä.

- Yksi idea on myös lahjoille kangaspussit, joita voisi käyttää vuodesta toiseen. Ja jos lahjapapereita käytetään, kannattaa muistaa, että paljon painoväriä, teippejä ja nauhoja sisältävät pakkaukset eivät kuulu paperi- tai kartonkikeräykseen, vaan kuivajätteen joukkoon, vinkkaa Kankainen.