Tulli paljasti väärennettyjä Windows 7 -järjestelmiä maahantuoneen koplan

Lähetysten sisältämien levykkeiden yhteisarvoksi on arvioitu noin 1,3 miljoonaa euroa.

Kotimaa
Tullin takavarikoimia väärennettyjä Windows 7 -levykkeitä.
Tullin takavarikoimia väärennettyjä Windows 7 -levykkeitä.Tulli

Tullin rikostorjunnan vakavan rikollisuuden torjuntalinjan Turun yksikkö on paljastanut väärännettyjä Windows 7 -käyttöjärjestelmälevykkeitä maahantuoneen organisaation. Yksikkö on tutkinut epäiltyä törkeää veropetosta ja teollisoikeusrikosta toukokuusta 2013 alkaen.

Kesäkuussa 2013 tullin valvonnassa paljastui useita erillisiä lähetyksiä, joiden sisältönä oli yhteensä yli 11 000 Windows 7 -käyttöjärjestelmälevykettä. Lähetykset olivat tulossa Kiinasta ja ne oli osoitettu Turussa asuville vastaanottajille.

Takavarikoitujen lähetysten lisäksi tullin esitutkinnassa selvisi, että toukokuussa 2013 Kiinasta oli lähetetty Suomen kautta Saksaan 5400 vastaavanlaista väärennettyä levykettä. Maahantuontia organisoitiin Kiinasta käsin.

Myynnillä rahoitetaan rikollista toimintaa

Kaikki levykkeet oli maahantuotu käyttäen väärää tullinimikettä. Täten rikoksesta epäillyt ovat välttäneet Suomen valtiolle maksettavaa arvonlisäveroa yhteensä 184 000 euroa. Väärennettyjen Windows 7 -levykkeiden yhteisarvoksi on arvioitu noin 1,3 miljoonaa euroa.

Rikoksesta ovat epäiltyinä Turussa asuvat 23-vuotias nepalilaismies sekä 28- ja 30-vuotiaat kiinalaismiehet. He olivat pidätettyinä jo esitutkinnan alkuvaiheessa. Epäillyistä kaksi on osallistunut tuotteiden vastaanottamiseen sekä edelleen lähettämiseen. Kolmas henkilö on toiminut järjestelijänä.

Henkilöt ovat esitutkinnassa tunnustaneet vastaanottaneensa ja edelleen lähettäneensä tutkittavana olleita lähetyksiä. Asia siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjänvirastoon tammikuun aikana.

Tullin mukaan tietokoneohjelmien tuoteväärennökset ovat yleinen ongelma. Ne aiheuttavat merkittävää vahinkoa valtioiden verotuloille, työpaikoille ja ohjelmistojen valmistajille. Myynnistä saaduilla varoilla rahoitetaan rikollista toimintaa, kuten järjestäytynyttä rikollisuutta.

Lähteet: Tullin tiedote