Vapaa-ajattelijat kuittaa kirkolle: Aloitamme oman perheneuvonnan

Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma sanoo, että liitto pyrkii aloittamaan omia sosiaalipalveluja esimerkiksi Raha-automaattiyhdistyksen rahoituksella. Raumalla ja Porissa seurakunnat ottavat jatkossa rahaa perheneuvonnasta, jota annetaan kirkkoon kuulumattomille.

Kotimaa
Petri Karisma
www.eroakirkosta.fi

Vapaa-ajattelijoiden liitto suhtautuu myönteisesti Rauman kirkkoherran ajatukseen, että Vapaa-ajattelijoiden pitäisi alkaa järjestää kirkosta eronneille omaa perheneuvontaa.

Rauman seurakunta alkaa jatkossa periä maksua perheneuvonnasta kirkkoon kuulumattomilta. Kirkkoherra Seppo Sattilaisen mukaan kyse on periaatteesta: kirkkoon kuulumattomille ei enää haluta antaa ilmaisia palveluja.

Vapaa-ajattelijoiden liitto suhtautuu Rauman kirkkoherran ajatukseen myönteisesti. Liiton puheenjohtaja Petri Karisma sanoo, että kirkkoon kuulumattomille olisi hyvä pystyä järjestämään uskonnotonta perheneuvontaa.

Rahoitusta tarvitaan

Karisman mukaan Vapaa-ajattelijat yrittävät lähiaikoina aloittaa oman perheneuvonnan sekä muita sosiaalisia palveluja esimerkiksi Raha-automaattiyhdistyksen tuella.

– Kirkon etu on, että heillä on rahoitus valmiina. Me tarvitsemme tukea muualta saadaksemme toiminnan pystyyn. Tarkoitus on alkaa järjestää omaa sosiaalista tukitoimintaa, Karisma sanoo.

Me tarvitsemme tukea muualta saadaksemme toiminnan pystyyn.

Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma

Karisma kertoo, että tarkoitus on aloittaa omia sosiaalipalveluja muutaman vuoden päästä. Karisma sanoo, että on hyvä pohtia myös kunnan ja seurakunnan vastuita.

– Rauman kaupunki on nähtävästi tähän saakka kuvitellut, että suomalainen ja luterilainen ovat synonyymejä ja palvelut voidaan järjestää seurakunnan avulla. Tämä on ikävä asia. Nyt on mietittävä asia uudestaan: avioliitto ei ole uskonnollinen instituutio, vaan maallinen.

"Suomi muuttuu kovaa vauhtia"

Vapaa-ajattelijoiden mukaan Suomi on kolmessakymmenessä vuodessa muuttunut paljon. Yhteiskunnan muuttuessa myös palveluiden pitää liiton mielestä muuttua.

Rauman kaupunki on nähtävästi tähän saakka kuvitellut, että suomalainen ja luterilainen ovat synonyymejä.

Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma

– Meillä on tapahtunut hyvin nopeasti se muutos, että yhä isompi osa suomalaisista ei kuulu kirkkoon. Palveluja kirkkoon kuulumattomille ei ole vielä tarjolla riittävästi eikä uskonnottomia oteta huomioon. On uutta, että uskonnottomat kehtaavat vaatia itselleen oikeuksia, Karisma sanoo.

Karisma muistuttaa, että yli miljoona suomalaista ei kuulu evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Vapaa-ajattelijoiden liittoon tosin kuuluu vain 1500 jäsentä, ei 400 000, kuten Rauman kirkkoherra totesi.