Suomalainen joulupukki oli japanilaisille hengellinen olento

Haminalaisella Markku Koskelalla on 50 vuoden kokemus joulupukin töistä. Viime viikolla Koskela suuntasi joulupukkina Kymenlaakson rajojen ulkopuolelle, Japaniin asti. Hän vieraili Fukushiman alueen päiväkodeissa ja alakouluissa. Aikuiset pyysivät joulupukilta muun muassa maailmanrauhaa, terveyttä ja onnea.

Kotimaa
joulupukki ja lapsia
Japanilaislapset olivat innoissaan JoulupukistaJenni Koskela

Haminalainen Markku Koskela vei japanilaisille joulun iloa viime viikolla. Hän vieraili Fukushiman alueen päiväkodeissa ja alakouluissa ja tapasi siellä myös aikuisia. Pyyntö tuli suoraan Japanista, sillä vierailulle haluttiin aito joulupukki, jollainen löytyy vain Suomesta.

Matkalla Koskela keskusteli tuhansien lasten ja aikuisten kanssa. Vanhin joulupukin puheille tullut oli 95-vuotias ja nuorin kahdeksan kuukauden ikäinen. Japanilaiset olivat joulupukista haltioissaan.

– Ihan kuin olisin ollut suurikin julkkis. Joulupukkia kuvattiin lehteen ja haastateltiin televisioon sekä radioon. Me muun muassa yhdessä tontun ja muorin kanssa lauloimme televisiossa Joulupuu on rakennettu -laulun, Koskela kertoo.

Koskela on tehnyt joulupukin töitä 50 vuotta ja yhtäjaksoisesti yli 30 vuoden ajan. Japanilaiset aikuiset suhtautuivat häneen toisin kuin suomalaiset.

– Aikuiset toivoivat onnea perheelle, terveyttä ja maailmanrauhaa. Moni pyysi myös, ettei Fukushiman ydinvoimalan kaltaisia onnettomuuksia tapahtuisi enää koskaan.Joulupukilta pyydettiin myös energiahalauksia. Sain sellaisen vaikutelman, että joulupukki oli eräänlainen hengellinen olento, Koskela kertoo.

Moni pyysi myös, ettei Fukushiman ydinvoimalan kaltaisia onnettomuuksia tapahtuisi enää koskaan.

Markku Koskela

Lapset suhtautuivat pukkiin samoin kuin Suomessakin: toiset olivat reippaampia, toisia ujostutti. Toiveetkin olivat hyvin samankaltaisia kuin suomalaisilla ikätovereilla.

– He toivoivat tietokone- ja lautapelejä, leluja, karkkia, älypuhelimia, sekä kirjoja, Koskela luettelee.

Lapset kyselivät paljon joulupukista. Monen vuoden kokemus ja kekseliäisyys auttoivat joulupukkia selviämään tukalimmista kysymyksistä.

– Ensimmäinen kysymys oli aina, kuinka vanha pukki on. Vastasin, että pukki on niin vanha, ettei muista ikäänsä. Hankalampi kysymys oli, miten pukki pystyy tuomaan lahjat, kun ovet ovat aina lukossa ja ikkunat kiinni. Hetken asiaa mieittyäni vastasin, että pukilla on sellaiset avaimet, joilla pääsee jokaiseen kotiin. Poika oli hyvin tyytyväinen vastaukseen.