1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirsi on kritisoinut Wahlroosia nallepuvussa

Keski-Suomen uusi läänintaiteilija on kritisoinut performanssi-teoksissaan yhteiskuntaa muun muassa huutamalla megafoniin kakka-juttuja. Tulevassa pestissään valtiolla hän ajaa taitelijoiden ja taiteen asiaa.

kulttuuri
Läänintaiteilja
Kirsi Pitkänen aloittaa läänintaitelijana vuoden vaihteessa. Hän haluaa lisää taidetta yleisiin tiloihin.

Vuoden vaihteessa aloittava visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen sanoi jo lapsena, että hänestä tulee taiteilija tai muusikko. Hänet tunnetaan parhaiten performanssi-teoksistaan.

Halusin kokeilla, miltä koirankakoista valitus kuulostaa, kun sen huutaa megafoniin.

Läänintaiteilija Kirsi Pitkänen

Ihan suoraviivainen tie taiteilijaksi ei kuitenkaan ollut. Pitkänen aloitti opintonsa Kuopion muotoiluakatemiassa. Hän uskoi, että hänestä tulee korinpunoja johonkin ekoyhteisöön.

– Tuotesuunnittelun tunneilla huomasin, ettei siitä tule yhtään mitään. Tajusin, että ei minusta tuotteiden tekijää tule.

Performanssi-taitelija hänestä sen sijaan kuoriutui.

Pienet valitukset megafoniin

Pitkänen on kritisoinut teoksissaan yhteiskuntaa. Hän on muun muassa istunut pahvilaatikossa, johon ihmiset saivat omalla vastuullaan työntää sormensa sisään. Se kuvasti taitelijoiden asemaa yhteiskunnassa. Hän on myös pukeutunut nallepukuun kritisoidakseen Björn Wahlroosia.

Näkyvin ja kuuluvin performanssi lienee se, kun Pitkänen huusi megafoniin Kuopion kaupungintalolla pukeutuneena tuulipukuun.

– Luin Savon Sanomien Kuuman linjan kirjoituksia, joissa ihmiset valittavat pienistä asioista, esimerkiksi koiran kakoista ja ärsyttävistä naapureista. Kuitenkaan isot yhteiskunnalliset teemat eivät herätä vimmaa valittaa. Miksi otetaan se puhelin ja soitetaan niistä koirankakoista. Halusin kokeilla, miltä koirankakoista valitus kuulostaa, kun sen huutaa megafoniin.

Monet ovat suuttuneetkin Pitkäsen teoksista.

– Minun on käsketty hyppäämään sieltä parvekkeelta.

Tavoitteena prosentti-periaate

Pitkänen ei koe ristiriitaa, vaikka hän on tehnyt yhteiskuntakriittisiä teoksia ja työskentelee nyt valtion leivissä.

Taide elävöittää ja luo hyvinvointia.

– Edistän pestissäni taiteilijoiden ja taiteen asemaa, en omaa taidettani.

Pitkänen uskoo, että työtä riittää. Hänellä on tavoitteena prosenttitaide-periaate. Se tarkoittaa sitä, että uusissa rakennuksissa ja tiloissa yksi prosentti suunnattaisiin taiteeseen. Se lisäisi taitelijoiden työllistymistä ja ihmisten hyvinvointia.

– Sairaalat ja julkiset tilat ovat kauhean kolkkoja. Siellä pyritään vain siihen, että on katto pään päällä. Kaiken kaikkiaan taide elävöittää kaupunkikuvaa ja luo hyvinvointia, hän tiivistää.

Lue seuraavaksi