1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin arvioi armahduslain koskevan myös Greenpeace-aktivisteja

Putin huomautti tiedotustilaisuudessaan kuitenkin, ettei lakia laadittu erityisesti heitä varten. Hän myös sanoi Venäjän puolustavan tiukasti toimintaansa Arktisella alueella.

Vladimir Putin piti tiedotustilaisuuden Moskovassa torstaina. Kuva: Sergei Ilnitsi / EPA

Presidentti Vladimir Putin arvioi, että Venäjän duuman keskiviikkona hyväksymä armahduslaki koskee myös huliganismista syytettyjä Greenpeace-aktivisteja, kertoo The Voice of Russia -radiokanava nettisivuillaan.

Putin kuitenkin huomautti tiedotustilaisuudessaan, ettei lakia laadittu erityisesti heitä varten. Lain nojalla voidaan armahtaa pienistä ja keskisuurista rikoksista tuomittuja, syytettyjä tai epäiltyjä.

Putin korosti myös, että Venäjä aikoo puolustautua tiukoin ottein sitä vastaan, että Greenpeacen kaltaiset ympäristöjärjestöt yrittäisivät sekaantua sen toimintaan Arktisella alueella.

Putin esitti arvelun, että syyskuussa pidätetyillä Greenpeacen mielenosoittajilla saattoi olla ohjeet horjuttaa Venäjän pyrkimyksiä hyödyntää Arktisen alueen energiaresursseja.

- Tämä on meille vakava asia. Emme aio pehmentää kantaamme, vaan tiukentaa sitä, Putin sanoi.

Venäjä pidätti 30 aktivistia ja takavarikoi heidän aluksensa, kun he olivat syyskuussa Petšoranmerellä osoittamassa mieltä arktista öljynporausta vastaan. Aktivisteja vastaan on nostettu syytteet huliganismista.