Epäilty kavaltajarehtori osti ruokaa ja lahjakortteja koulun rahoilla - Hämeenlinna selvittää valvontakäytäntöjään

Hämeenlinnan kaupunki selvittää, onko sen valvontajärjestelmässä väärinkäytösten mentäviä aukkoja. Kavalluksesta epäilty rehtori on kaupungin tietojen mukaan ostanut koulun rahoilla ruokaa ja tavaroita, jotka eivät ole päätyneet koululle.

Kotimaa
Jukolan koulu, etualalla liikennemerkki
Miki Wallenius / Yle

Hämeenlinnan Jukolan alakoulun rehtorin epäillään käyttäneen väärin koulun rahoja. Tarkastuksessa on tullut ilmi muun muassa kaupungin laskuun tehtyjä ruokaostoksia ja tavarahankintoja, joita ei koululta kuitenkaan löydy, kertoo palvelutuotantojohtaja Päivi Raukko.

– Kyseessä ovat lukuisat pienet ostot, jotka eivät tästä syystä ole tulleet valvonnassa aikaisemmin esille. Ne ovat pieniä, muutaman sadan euron tavaroita, ruokaostoksia, joitakin lahjakortteja. Niistä on sitten vuosien mittaan kertynyt isompia summia.

Joukossa oli myös muun muassa mattoja ja lamppuja.

– Kyllä kyse on tämän tyyppisistä asioista, mutta osa niistä on koululla. Osaa nyt sitten selvitellään, että löytyvätkö ne koululta ja ilmeisesti eivät löydy, sanoo Raukko.

Alustavasti arvellaan, että kaupungin rahoja on käytetty väärin jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Kaupungin valvontajärjestelmä syyniin

Asia lähti purkautumaan, kun rehtorin esimiehen epäilyt heräsivät. Kaupungin sisäinen tarkastus jatkoi asian selvittelyä ja epäilyt saivat vahvistusta. Palvelutuotantojohtaja Päivi Raukko uskoo tapauksen olleen yksittäinen.

– Yksittäistapaus on ikävä ja vakava, mutta en lähtisi koko kaupungin valvontajärjestelmän tehokkuutta arvioimaan tällä perusteella.

Tästä huolimatta kaupunki aikoo tammikuussa selvittää, ovatko kaupungin valvontakäytännöt riittävät.

– Kuuntelemme nyt sisäistä tarkastusta, kaupungin lakimiehiä ja taloushallintoa ja teemme johtopäätöksiä sen perusteella. Mietimme, pitääkö joitain ohjeita tarkentaa tai onko menettelytapoja, joiden pitäisi olla toisin.

– Haluan kuitenkin korostaa, että meidän esimiehemme ja henkilöstömme tekevät hyvää työtä, toimivat pääsääntöisesti oikein, eli tämä on yksittäistapaus, Raukko kertoo.

Hämeenlinna jättää tutkintapyynnön poliisille asiasta viimeistään maanantaina. Rahojen epäilty väärinkäyttö tuli ilmi joulukuun alussa, jolloin kaupunki pidätti rehtorin virantoimituksesta. Tämän jälkeen rehtori irtisanoutui työstään.