Kajaaniin keskitetty konesali kaikille Suomen korkeakouluille

Kajaaniin Renforsin Rantaan rakennetaan korkeakoulujen yhteinen konesaliympäristö. Moduulipohjainen, energia- ja kustannustehokas konesali rakennetaan kahden seuraavan vuoden aikana.

tekniikka
CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen Taito-supertietokone.
CSC:n Taito -supertietokone sijaitsee Kajaanissa.Hanne Kinnunen / Yle

Kainuun liitto on myöntänyt 2,5 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston rahoitusta rahoitusta CSC - Tieteen tietotekniikan keskuksen ja korkeakoulujen yhteishankkeelle, jossa kehitetään ja pilotoidaan mallia, jolla korkeakoulut pystyvät siirtämään toimintojaan paikallisista konesaleista keskitetysti ylläpidettyyn konesaliin.

Moduulipohjainen, energia- ja kustannustehokas konesali rakennetaan kahden seuraavan vuoden aikana Kajaaniin Renforsin Rannassa sijaitsevaan CSC:n datakeskukseen.

Suomalaisilla korkeakouluilla on arviolta 160 paikallista konesalia, joiden keskimääräinen käyttöikä on noin 10 vuotta. Vanhat konesalit ovat energiatehokkuudeltaan nykyisiä merkittävästi heikompia. Konesalin käyttökustannuksista 60-75 % on energiakustannuksia, joten energiatehottomat konesalit aiheuttavat satojen tuhansien eurojen kustannuksia vuosittain, sanoo johtaja Marjut Andler CSC:ltä.

- Keskitetty ratkaisu voi tuoda huomattavia säästöjä korkeakoulujen energiakustannuksissa sekä vähentää ympäristöä kuluttavien, uusien konesalien rakentamisprojektien määrää, sanoo Andler.

Korkeakoulujen keskitetyn konesaliratkaisun ensimmäinen pilottikäyttäjä on Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK), joka myös kouluttaa datakeskusasiantuntijoita.

- Hanke kehittää KAMK:n koulutusosaamista ja tuottaa samalla myös opiskelijoille harjoittelu- ja opinnäytetyömahdollisuuksia sekä mahdollisuuden tunnistaa tarpeita uusille yrityksille, iloitsee rehtori Turo Kilpeläinen.

Mukana monta tekijää

Konesalihankkeessa ovat mukana CSC, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Ammattikorkeakoulujen tietohallintojohtajien AAPA-verkosto, ammattikorkeakoulujen yhteisiä perustietotekniikkaratkaisuja rakentava KATe2-hanke sekä yliopistojen tietohallintojohtajien verkosto FUCIO. Myös opetus- ja kulttuuriministeriö osallistuu hankkeen rahoittamiseen.

Konesaliympäristön valtakunnallinen käyttöönotto ja palveluiden hallittu siirtäminen kestää vuosia, sanoo KATe2-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, tietohallintojohtaja Tommi Kangasaho.

- Ammattikorkeakouluilla on käynnissä kehittämisohjelma, jonka tavoitteena on rakenteellisesti uudistaa perustietotekniikan tuottamista. Kajaanin hanke avaa uuden mielenkiintoisen mahdollisuuden tarjota yhteistyössä CSC:n ja KAMK:n kanssa energiatehokkaita ja korkeankäytettävyyden konesaliratkaisuja korkeakouluille, sanoo Kangasaho.