Itella nostaa hintoja - kuka jakaa maakuntalehdet jatkossa?

Maakuntalehdillä on vuosikymmeniä pitkä perinne lehtien jakamisesta Itellan kautta. Itellan mukaan toiminta on tappiollista ja hintoja aiotaan nostaa edelleen. Jakelusopimuksia on irtisanottu ja lehdet pohtivat, miten jakelu jatkossa hoidetaan.

Kotimaa
Karjalainen sujahtaa postilaatikkoon.
Heikki Haapalainen / Yle

Itellan ja maakuntalehtien yhteistyö on tulossa päätökseen. Itella on ilmoittanut muun muassa maakuntalehti Karjalaiselle (siirryt toiseen palveluun), että varhais- ja viikonloppujakelun sopimus päättyy kesäkuun 2014 lopussa. Itella on irtisanonut sopimusjakelut myös Keskisuomalaisen, Kalevan ja Turun Sanomien kanssa. Itellan mukaan toiminta on tappiollista.

- Nykyisillä levikkimäärillä ja hinnoilla sekä nykyisellä toteutustavalla sanomalehtien varhaisjakelu ei ole enää suuressa osassa Suomea kannattavaa, sanoo Itellan lehtipalveluista vastaava johtaja Risto Savikko.

Savikon mukaan Itellan tarkoitus ei ole lopettaa varhaisjakelua, vaan etsiä ratkaisuja sen saamiseksi kannattavaksi. Itella on jo ilmoittanut, että se nostaa perusjakelun hintaa 10 prosenttia.

Kuka jakaa lehdet jatkossa?

Itella ja lehdet neuvottelevat uusista sopimuksista, mutta lehdet odottavat hinnannousun jatkuvan ja pohtivat muitakin mahdollisuuksia jakelun järjestämiseksi.

- Meillä monen kymmenen vuoden hyvä kokemus yhteistyöstä Itellan kanssa. Ihan vakavasti neuvottelemme heidän kanssaan, kertoo Karjalaisen jakelupäällikkö Lasse Valkila.

Itella on yksi vaihtoehto tottakai.

Lasse Valkila

Karjalaisessa pohditaan, miten lehtien jakelu jatkossa hoidetaan.

- Itella on yksi vaihtoehto tottakai, mutta onhan meillä talossa omaakin jakeluosaamista, Valkila pohtii.

Valkilan mukaan alalla ei ole kovin paljoa toimijoita. Perinteiseen mainosten jakamiseen jakelua ei voi rinnastaa, sillä öinen jakelu vaatii muun muassa täysi-ikäiset työntekijät.

- Varsinkin varhaisjakelu, aamuyöllä kohdennetusti tehtävä jakelu on hyvin erikoisala, Valkila kertoo.

Karjalaisen levikistä vajaa puolet eli 22 000 lehteä on Itellan jakamia.