Hyppää sisältöön

Lahja saa olla raaka - vaivaa taikinaa pukinkonttiin

Itsetehdyt leivonnaiset sopivat erinomaisesti joululahjoiksi. Lahjan saajan voi joskus yllättää pistämällä pukinkonttiin esimerkiksi pelkän piparkakkutaikinamöntin kauniissa astiassa tai keksitaikinaa pötköksi muotoiltuna. Lahjoiksi sopivat myös herneet koristellussa purkissa tai kakkuvuokaan valmiiksi mitatut aineet, tosin ilman munia.

Kuva: Lea Joutsensaari / Yle

Hienoja uusia lahjaideoita ovat kehitelleet Pohjois-Karjalan Martat. Ideoinnin tuloksena on syntynyt  uudenlaisia ruokalahjoja.

- Olemme kehitelleet ruokalahjoja idealla leivo lahja. Jos ei aina ehdi leipoa kaikkea valmiiksi niin lahjaksi voi hyvin antaa esimerkiksi hedelmäkakun raaka-aineet, tietysti kananmunia lukuunottamatta, selvittää erikoisneuvoja Jaana Korhonen.

Kauniisti koristeltuun kakkuvuokaan on pantu sokerin lisäksi kuivattuja hedelmänpalasia, pähkinöitä ja jopa leivinjauhe on jauhojen joukossa. Lahjan saajan ei tarvitse muuta kuin sekoitella ainekset keskenään, lisätä neljä kananmunaa ja paistaa kakku valmiiksi. Ainekset ovat läpinäkyvän sellofaanin alla ja ympärille on kietaistu punaista joulunauhaa ja koristeeksi laitettu pieniä punaisia omenoita.

Olen laittanut vanhaan punajuuripurkkiin leipäaineksia.

Jaana Korhonen

Joskus hyvä lahjaidea voi lähteä siitä, että siivoaa kaappeja ja sieltä löytyy tyhjiä purkkeja ja purnukoita. Ne kannattaa pestä ja tuunata uuteen uskoon esimerkiksi maalaamalla niihin kauniita jouluisia kuvioita. Joululahja on valmis kun purkit täyttää jollain sopivalla syötävällä tai raaka-aineella.

- Purkkiin voi panna yrttejä tai vaikkapa kuivattuja suppilovahveroita. Olen laittanut vanhaan punajuuripurkkiin myös leipäaineksia. Pohjalla on kaurahiutaleita, sitten on kerroksittain ruis -ja vehnäjauhoja, auringonkukansiemeniä ja vielä kuivahiiva. Siihen tarvitsee vain lisätä 2,5 desiä lämmintä vettä, vähän öljyä ja sekoittaa. Ja leipätaikina on valmis, neuvoo Jaana Korhonen.

Joulunajan jälkeistä ruokaa ajatellen lahjaksi voi myös antaa purkillisen herneitä. Kun herneet on valmiina niin kinkun tähteistä saa kätevästi hernesoppaa. Mutta ilkeääkö kellekään antaa pelkkiä herneitä vaikka purkki onkin kaunis?

-Ilman muuta ilkeää antaa. Ajatuksena on nimenomaan se, että näin muistaa käyttää kinkun rippeet keittoon joulun jälkeen. Ja keiton saa kätevästi kun herneet on valmiina, vakuuttaa erikoisneuvoja Jaana Korhonen Pohjois-Karjalan Martoista.