1. yle.fi
  2. Uutiset

Ravintoloitsijalla ei ole varaa mokailuun - jokaista annosta arvioidaan

"Jos ei ehdi uusiutumaan, vaan yrittää vain suoriutua, pitää miettiä uusia ratkaisuja." Puoti ja Bistro Vileen isä Ilkka Arvola tuli siihen tulokseen, että tämä vaihe elämässä on ohi.

Mikkeli
Ilkka Arvola
Ilkka ArvolaSatu Haapanen / Yle

- Kysymys ei ole siitä, etteikö tämä olisi kannattanut, selittää Ilkka Arvola, joka yhdessä vaimonsa Vilman kanssa perusti ja ideoi ja ylläpiti mikkeliläistä ravintola Vileetä. Nyt Vileen ovet on pantu säppiin.

- Ei vaan ehtinyt tekemään ja toimintaakin olisi ollut pakko laajentaa ja jos olisi laajennettu, ravintola olisi väkisin muuttunut. Mutta tämä on rakas lapsi, ei sitä voi lähteä muuttamaan.

Oletko myymässä hanhea, joka olisi jonakin päivänä saattanut ruveta munimaan kultamunia?

Ilkka Arvola torjuu moiset kyselyt: - Alusta asti oli selvää, että tällä toiminnalla vain katetaan kulut. Ei tällaista ravintolaa voi sanoa bisnekseksi. Tätä tehdään niin kauan kuin se toimii. Jo tämän vuoden alussa rupesi näyttämään siltä, että on niin älyttömän paljon hommia, että ei ehdi kaikkea tekemään.

- En minä kyllästynyt, kyllä tämä edelleen on kivaa, mutta pitää pystyä myös uusiutumaan. Ei ole hyvä asia, jos ehtii vain suoriutumaan. Pienyritykselle on tärkeää, että pystyy kehittymään. Jos ei pysty, pitää tehdä ratkaisuja.

"Ei ainakaan mun hermoilla"

- Mikkeli on pieni kaupunki. Meidän ruokakulttuurimme on sellainen, että kuudelta illalla pitää olla kotona. Jos menee Mikkelin keskustaan siihen aikaan, niin eihän siellä ole ketään. Ei semmoisessa paikassa voi huvikseen seisoskella. Ei ainakaan mun hermoilla.

- Hyvän ravintolan elinehto on, että asiakkaita käy tasaisesti. Lopulta meillä kävi sopivasti, aika hyvin saatiin se onnistumaan. Onhan ihmisiä oltava, mutta asiakasvirran pitäisi olla tasainen, jos ensin ei ole asiakkaita ja sitten yhtäkkiä tautinen kiire, niin ei se pitkässä juoksussa toimi.

- En voi nähdä itseäni odottelemassa ilta-aukioloissa, on mulla parempaakin tekemistä.

Ilkka Arvola kertoo etsineensä Vileeseen sellaista osakasta, joka tulisi työhön mukaan. - Ne naureskeli vaan, tietävät kyllä, että ei tässä selviä kahdeksasta neljään -työajalla.

"On oltava aina hyvä"

Oliko Mikkeli liian pieni teille?

- Ei, asiakkaitahan on riittänyt hyvin, kesä- ja joulusesonkina heitä oli ehkä turhankin paljon. Meillä taitaa olla liian paljon tilaa. Lisäpöytiä ei kuitenkaan voinut suunnitella, koska silloin en olisi enää itse pysynyt mukana.

- Ammattina tämä on herkkä. Jokaista annosta arvioidaan eikä mokailuun ole varaa. On oltava aina hyvä.

Arvolan viisihenkinen perhe jää Mikkeliin vaikka Vilee lopettaa. - Jos vaikka ehtisi käydä kalassakin, Ilkka naurahtaa.

Muitakin suunnitelmia hänellä on mielessään, mutta tivaamallakaan hän ei tarkemmin kerro.

- Tammikuun lomailen, mutta viimeistään kesäksi on keksittävä jotakin.

- On aika yleismaailmallinen idea tehdä ruokaa lähellä olevista raaka-aineista. On se sitten tämmöistä kuin Vileessä tai simppelimpää tai hienompaa. Meikäläisellä on luja usko pienyrittämiseen, siinä tekijän persoonallisuus pääsee esiin hyvässä ja pahassa.

- Suomi on vähän semmoinen gastronominen kehitysmaa, kyllä täällä tekemistä riittää.

Lue seuraavaksi