"Onkohan niin vaikeaa käsityötä olemassakaan ettemme osaisi tehdä?"

Oletko nähnyt myyjäisissä, markkinoilla tai kaupassa aivan ihastuttavia käsitöitä, mutta väri tai koko on ollut väärä? Jos oma peukalo on käsitöissä keskellä kämmentä, ei hätä ole tämän näköinen. Mikkelissä nimittäin toimii porukka, joka tekee juuri sellaisia käsitöitä kuin sinä haluat. Maksua ei käsitöistä oteta vaan raha ohjataan hyväntekeväisyyteen.

ilmiöt
Osa toivekäsityöläisistä istuu pöydän ääressä.
Tarja Nyyssönen / Yle

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntatalolta kuuluu iloinen puheensorina. Välillä naisporukka puhkeaa raikuvaan nauruun ja sitten juttu taas jatkuu. Koolla on osa seurakunnan Toivekäsityöläisistä. Kuulumisten vaihdon ja naurun lomassa syntyy taidokkaita käsitöitä.

- Toivekäsityöläiset tekevät käsitöitä ihmisten toiveiden mukaisesti. Ihmiset voi meille kertoa millaista haluaisivat ja me toteutetaan se, kertoo idean äiti diakonissa Mari Ylönen.

Idea toivekäsitöihin sai alkunsa viime keväänä seurakunnan kahvilassa.

- Myymme lähetystyön hyväksi lahjoitettuja käsitöitä seurakuntakahvilassamme. Usein kuuli sanottavan, että voi kun nätti käsityö, mutta on väärän värinen tai väärää kokoa. Ajattelin, että jos me tehdään oikean värisiä ja kokoisia käsitöitä, niin ihmiset saavat mitä haluavat, eikä taidokkaita käsitöitä jää vaan olemaan, Mari Ylönen kertoo.

Käsintehty joululiina.
Tarja Nyyssönen/ Yle

Toiminta perustuu sekä tekijöiden että toiveen esittäneen vapaaehtoisuuteen. Periaatteena on, että toivoja maksaa tarveaineet ja lahjoittaa harkintansa mukaan työstä korvauksen Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan diakonialle, lähetykselle tai Naisten Pankille. Käsityön tekijä itse ei saa työstään korvausta. Toiveen esittäjä voi toimittaa omat lankansa tai materiaalinsa tekijälle välitettäväksi tai pyytää toivekäsityön toteuttajaa hankkimaan ne.

Kirkon jämäkynttilät hyötykäyttöön

Toivekäsityöläisten ringissä on Mikkelissä parisenkymmentä naista. Jokaisella on oma erityisosaamisalueensa ja toivotut käsityöt jaetaan sen mukaan. Eeva Ikosen erikoisosaamista ovat ristipistotyöt.

- Tykkään virkata ja tehdä ristipistotöitä. Mutta ne eivät ole mitään ihan nopeita töitä, ristipistoliinan jos tilaa niin se ei ihan huomiselle valmistu, iloinen Eeva nauraa.

Yksityiskohta ristipistolla koristellusta pöytäliinasta.
Tarja Nyyssönen / Yle

Eeva Ikonen kertoo, että nyt eläkeläisenä on aikaa tehdä hyväntekeväisyyttä.

- Aina kun on käsitöitä tehnyt, niin tässä on hyvä kun menevät vielä hyvään tarkoitukseen.

Paula Pölhö on myös tehnyt käsitöitä koko ikänsä. Erityisesti neulominen on lähellä sydäntä, villasukkapari on koko ajan työn alla.

- Sukkia ja säärystimiä ja lapasia olen tehnyt satoja kappaleita. Sukulaisilla ja tuttavilla niitä alkaa olla jo tarpeeksi, joten hyvin joutaa hyväntekeväisyyteen neulomaan. Ja yksi osaamisalueeni on käsin neulotut pöytäliinat. Niitä ei tosin ole vielä toivekäsitöiden kautta tilattu, mutta eläissäni olen kymmeniä sellaisia tehnyt.

Vaikka ryhmä ei sen kummemmin ole palveluaan mainostanut, on toivekäsitöitä tilattu mukavasti. Erityisesti vauvanvaatteita ja sukkia on pyydetty tekemään.

- Yksi tyypillinen ryhmä, joka tilaa meiltä käsitöitä, on isoäidit, jotka eivät itse osaa neuloa. Monilla on kuitenkin halu antaa lapsenlapselle käsintehtyjä tossuja ja nuttuja, mutta jos itsellä ei puikot kestä käsissä niin meitä on osattu hyödyntää, Mari Ylönen kertoo.

Vielä ei ole toive jäänyt toteuttamatta

Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa. Jutustelun lomassa jokainen tekee joko omia keskeneräisiä käsitöitään tai sitten porukalla tehdään jotain yhteistä.

- Me ollaan tehty aika paljon sytykeruusuja. Kananmunakennoista ja kirkon jämäkynttilöistä on tehty kauniita, erivärisiä ruusuja, jotka vieläpä ovat erityisen toimivia uunin sytyttämiseen, Paula ja Eeva kertovat kuin yhdestä suusta.

Villasukkia ja säärystimet.
Tarja Nyyssönen / Yle

Vielä ei niin vaikeaa käsityötilausta ole tullut ryhmälle vastaan, etteikö siitä olisi selvitty. Toivekäsitöitä voi tilata joko netin kautta tai suoraan Mari Ylöseltä. Mari koordinoi toiveet ryhmäläisille osaamisalueiden mukaan.

- Kerran tuli sellainen tilaus minulle, että meinasi mennä sormi suuhun, Paula Pölhö nauraa. Kyseessä olivat pitkävartiset villasukat, joihin oli annettu hyvin tarkat senttimetrimitat.

- Ensimmäisen sukan kanssa taistelin, purin ja neuloin ja mittailin. Toinen sukka onnistui jo paljon paremmin. Ja hyvät niistä tulivat, Pölhö nauraa.

Mari Ylönen heittääkin haasteen ihmisille.

- Meillä on todella osaavaa porukkaa tässä ringissä mukana. Voikohan niin vaikeaa käsityötä tilatakaan meiltä, etteikö joku osaisi sitä tehdä? Mari sanoo ja naiset remahtavat nauruun.