1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huonosti heijastava hanki on lumen surma

Tuoreesta väitöstutkimuksesta selviää, että lumi ja jää heijastavat valoa koko ajan vähemmän arktisella merialueella. Sen sijaan ne imevät valon itseensä ja muuttavat valon lämpöenergiaksi. Tämä aiheuttaa lumipalloefektin, jossa lumen ja jään sulaminen nopeuttaa sulamisprosessia entisestään.

Kotimaan uutiset
Sulavaa jäätä pohjoisella napa-alueella.
Corbis

Lumi ja jää sulavat sitä nopeammin, mitä vähemmän ne heijastavat valoa takaisin avaruuteen.

Avaruustieteen tohtori Aku Riihelä on tutkinut merijään heijastavuuden muutoksia vuosina 1982–2009. Väitöstutkimuksesta selviää, että arktisen merijään heijastavuus eli albedo on heikentynyt selvästi viimeisten vuosikymmenien aikana.

– Sulaessaan lumi ja jää tummenevat, mikä johtaa siihen, että auringonvalo imeytyy entistä enemmän lumeen ja jäähän. Tämä sulattaa lunta ja jäätä vielä pidemmälle, Aku Riihelä kertoo.

Riihelä tutki Ilmatieteen laitoksella heijastavuuden muutoksia sääsatelliittien mittaustuloksista. Hän kävi myös tekemässä maastomittauksia Grönlannin mannerjäätiköllä ja Suomen Lapissa. Tulokset päätyvät Euroopan sääsatelliittijärjestön käyttöön.

Heijastuskyky vaikuttaa ilmastoon

Riihelän tutkimuksessa on seurattu merijään heijastavuuden muutosta 28 vuoden ajan. Se on pisimpiä aikoja, mitä asiaa on seurattu ja tutkimusta on tarkoitus jatkaa vielä pidempään.

Tuore avaruustieteen tohtori toivoo, että hänen tutkimuksestaan on hyötyä ilmaston mallintajille, jotka ennustavat ilmaston kehitystä. Jos heijastuskyky jatkaa heikkenemistään, entistä suurempi osa lumesta ja jäästä sulaa pois.

– Tämä muuttaa alueen keskimääräistä ilmastoa, joten heijastuskyvyn seuraaminen ja muutosten havaitseminen ovat olennaisia asioita, sanoo Aku Riihelä.

Riihelä muistuttaa, että heijastuskyvyn heikkeneminen on kuitenkin vain yksi osa ilmastonmuutoksessa.

Miehikkälästä lähtöisin olevan Aku Riihelän väitöskirja tarkastettiin Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa tiistaina.

Lue seuraavaksi