1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Rocklegendat luottavat suomalaiskitaroihin

Kari Nieminen rakensi ensimmäisen kitaransa 12-vuotiaana Oulunsalossa autotallissa. Ensimmäinen tilaussoittimen hän rakensi luokkatoverilleen Riku Mattilalle. Nyt asiakkaana ovat kansainväliset rocklegendat.

musiikki
Roger Daltrey
The Whon Roger Daltrey ja Versoul Buxom-kitara.Matt Kent

Kari Nieminen on lähes syntynyt puukko kädessään, sillä ensimmäisen teräaseensa hän sai äidiltään jo kolmen vuoden iässä. Moni rakensi ensimmäisen kitaransa Tekniikan Maailman piirustusten mukaan koulun veistotunnilla, mutta Kari veisti esikoisensa kotona autotallissa 12-vuotiaana.

Ensimmäinen tilaustyö tuli luokkakaverilta Riku Mattilalta. Yhteistyö tunnetun kitaristi-tuottajan kanssa jatkuu edelleen.

– Oulun Lyseon ekaluokalla musiikki yhdisti meitä. Yhteistyö on jatkunut näihin päiviin saakka, kertoo Nieminen.

Roger Daltrey järjesti kontakteja

Opiskeltuaan teolliseksi muotoilijaksi Kari otti seuraavan askeleen vuonna 1994. Muotoilun opettajan työ Taideteollisessa korkeakoulussa jäi, kun Versoul-kitarat veivät miehen mennessään. Tärkeä käänne oli messumatka Yhdysvaltoihin vuonna 1995.

– Tiesin, että kukaan ei tule minua Suomesta hakemaan, toteaa Nieminen.

Kontakteja syntyi ja pian Nieminen löysi jälleenmyyjän Westwood Musicin Kaliforniasta. Kauppaan marssi The Who -yhtyeen solisti Roger Daltrey, joka ihastui Versoulin akustiseen kitaran.

– Hän järjesti minulle kontakteja ihan omin päin, kitaranikkari myhäilee.

Metsät ovat täynnä soittimien aihioita

Trooppiset puut alkavat olla harvinaisia, kalliita ja osin rauhoitettujakin. Nieminen on tutkinut paljon erilaisia soittimien rakennusmateriaaleja. Kotimaisia puulajeja hän käyttää paljon.

– Tervaleppä on runkopuu, haapaa voi käyttää kauloissa ja rungoissakin. Kotimaista hyvälaatuista kuusta, viime vuosina visakoivua ja loimukoivua, listaa Nieminen.

Paikallisten ja aliarvostettujen puiden käyttäminen on myös periaate.

– Tässä on myös tämä ekologinen puoli, mikä on erittäin tärkeä.

Paperiteollisuus menee alamäkeä, mutta soitinrakennuksessa samasta puusta maksetaan moninkertainen hinta. Tässä saattaisi olla yksi metsäteollisuutemme tulevaisuuden haara.

– Aivan varmasti – puusta saataisiin parempi hinta, tietää Nieminen.

Niemisen rakentamilla kitaroilla soittavat muun muassa Roger Daltrey ja Pete Townshend (The Who) Billy Gibbons(ZZTop), Keith Richards ja Ronnie Wood (Rolling Stones).

Lue seuraavaksi