Abloyn teollisuustontista asuinalueeksi - Tohlopinranta imuroidaan kuntoon

Tohlopinrannassa, entisen Abloyn tehtaan tontilla Tampereella käynnistyvät alipaineimurit jopa puoleksitoista vuodeksi. Vanhan teollisuustontin pilaantunut maaperä puhdistuu asuinkäyttöä varten.

Kotimaa
Maaperän puhdistusta
Antti Eintola / Yle

Tohlopin järven rannassa on lähemmäs sata vuotta ollut teollisuustoimintaa järveltä vallatulla tontilla. Alue jäi tyhjilleen, kun Abloy päätti vuonna 2010 sulkea helatehtaansa. Vuosi sitten kolmen hehtaarin tontin osti YIT, jolla on suuria suunnitelmia rantamaiseman varalle. Näiden suunnitelmien takia tontilla on käynnistymässä alipaineimuri hurisemaan jopa puoleksitoista vuodeksi.

Alueella puhdistetaan teollisuustoiminnasta syvälle maaperään jääneitä liuottimia huokoskaasutekniikalla. Sen jälkeen maaperästä poistetaan raskasmetalleja ja polttoaineita vaihtamalla puhdasta maata tilalle. Kustannukset ovat kovat, mutta tontin omistavan YIT:n edustaja Tero Karislahti ei näe suuria riskejä.

– En näe tässä suurta riskiä, tulevaisuudessa tämä on arkipäivää. Vanhat teollisuustontit otetaan kaupunkien keskustojen lähellä asuinkäyttöön tai muuhun käyttöön.

Kuparia, lyijyä ja sinkkiä

Suurimmat todetut pitoisuudet tontilla olivat raskasmetalleista kuparilla, lyijyllä ja sinkillä. Raskasmetalleilla pilaantunutta maata on maanpinnasta pääosin noin kahden metrin syvyyteen noin 8000 m2 alueella yhteensä noin 10 000 m3. YIT käy koko tontin läpi viranomaisten valvovan silmän alla, ja testeistä odotetaan puhtaita lopputuloksia.

– Sen sijaan, että tontin puhdistustoimet olisivat rasite, se on päinvastoin todiste siitä, että tässä on turvallista ja terveellistä asua jatkossa, Karislahti sanoo.

Työt ovat vasta alkuvaiheessa, joten vielä ei osata tarkkaan arvioida kuinka paljon maaperä vaatii työtä. Kustannukset tarkentuvat työn etenemisen myötä.

En näe tässä suurta riskiä, tulevaisuudessa tämä on arkipäivää. Vanhat teollisuustontit otetaan kaupunkien keskustojen lähellä asuinkäyttöön tai muuhun käyttöön.

Tero Karislahti

– Oikeastaan kustannusarviot selventyvät vasta vuoden päästä, mutta muutamasta miljoonasta puhutaan kokonaisuudessaan, Tero Karislahti arvioi.

Perinteisestä teollisuustontista järvenranta-asuinalueeksi

Samalla tontilla Tohlopinrannassa ennen Abloyta toimi Excelsiorin metallitehdas, joka aloitti toimintansa vuonna 1917. Sitä ennen tiloissa toimi perunanjalostustehdas. Abloy lopetti toimintansa alueella vuoden 2011 lopussa.

Perinteisen teollisuusalueen jatkokäyttö on suunnitelmien mukaan asuinalue. Tohlopinrannan kaavoitus alkaa ensi vuonna.

YIT haluaisi rakentaa kolmen hehtaarin järvenrantatontille kymmenestä kahteenkymmeneen asuintaloa. Jos maaperän puhdistus ja tontin kaavoitus sujuu YIT:n toiveiden mukaan, Tohlopinrantaan päästäisiin rakentamaan ensimmäistä taloa syksyllä 2015.