Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen: "Imatra voisi vastata myös Etelä-Karjalan pohjoisten kuntien perusterveydenhuollosta"

Torstaina annettu raportti sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä mahdollistaisi maakunnan palveluiden uudelleen järjestämisen. Imatralla uskotaan, että Honkaharjun terveysasema voisi palvella laajempaakin aluetta.

Kuva: YLE

Torstaina annetun esityksen mukaan jatkossa sosiaali- ja terveysalueet muodostuisivat maakuntien keskuskaupunkien ja erikseen määriteltävien yli 50 000 asukkaan kuntien pohjalle.

- Meidän täytyy nyt pohtia millä hallintomallilla etenemme, eli onko kyseessä kuntayhtymä vai vastuukunta, Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen sanoo.

Lintusen mukaan suurin ilmaan jäänyt kysymysmerkki on koko terveydenhuollon organisoiminen. Imatra vastaa tällä hetkellä omasta perustason terveydenhuollostaan, mutta hartiat riittäisivät myös laajempaan vastuuseen.

- Imatra kykenisi vastaamaan perustason terveydenhuollosta nykyisen työssäkäyntialueemme osalta, eli Imatran lisäksi myös Ruokolahden ja Rautjärven osalta, Lintunen kertoo.

Lintunen muistuttaa, että Imatran osalta valtuusto on tahtotilan nykyisestä mallista linjannut. Lisäksi Honkaharjun avulla voisimme palvella vielä maakunnan pohjoisia osia, Lintunen sanoo.

Lausuntokierros edessä

Seuraavaksi malli lähtee kuntiin lausuntokierrokselle.

- Tämä nykyinen kuntayhtymämalli ei ole järin tehokaasti toiminut ja tämä pitää tarkastella myös kuntarakenteen kannalta. Jos tämä kahden kaupungin malli toteutuu asettuu tämä koko malli toisenlaiseen valoon, Lintunen sanoo.

Mikäli kuntarakenteeseen ei kajota ei Imatra lämpene nyky-Eksoteen mukaan lähtemistä.

- Imatralaisesta näkökulmasta katsottuna tämä nykyinen malli ei houkuta. Sitä tietysti voisi pohtia, että tehtäisiinkö perusterveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista kahden kunnan malli noudattaen Imatran ja Lappeenrannan ympäristöä. Erikoissairaanhoito olisi sitten järjestetty nykyisen kuntayhtymän mallin mukaisesti. Tätä sietäisi tarkastella, Lintunen sanoo.