1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vain viisi prosenttia ostaa ulkomaisen kinkun

Vain joka 20:s suomalainen joulukinkun ostaja päätyy ulkomaiseen kinkkuun. Tutkimuksen mukaan nuoret arvostavat kinkun kotimaisuutta aiempia vuosia enemmän. Perjantai-iltana syttyvät joulutulet kotimaisen ruuan puolesta.

Kuva: Yle

Kolme neljästä suomalaisesta syö joulunaikaan kinkkua. Suomen Gallupin marraskuisen tutkimuksen mukaan joulukinkun ostavista lähes 95 prosenttia aikoi ostaa kotimaisen kinkun ja vain noin viisi prosenttia ulkomaisen.

Loput suunnittelivat hankkivansa joulupöytään molempia. Noin neljännes aikoi ostaa luomukinkun.

Tutkimuksen mukaan nuoret arvostavat kotimaisuutta aiempaa enemmän. Nuorista neljä viidestä pitää kotimaisuutta tärkeimpänä kinkun ostoperusteena.

Joulutulet syttyvät perjantai-iltana

Maaseutunuoret sytyttävät perjantai-iltana eri puolilla maata kotimaisesta ruuasta muistuttavia joulutulia.

Varsinais-Suomessa tulet syttyvät iltakuudelta mm. Paimion Peimarissa, Koskella, Turun Paattisilla sekä Salossa Kuusjoella ja Perniössä,.

Kuva: Arto Härkönen

Joulutuliperinne alkoi parisenkymmentä vuotta sitten Etelä-Pohjanmaalla.

Kuusjoen Nuorten tuottajien yhdistyksen sihteeri Anna Kesäniemi kertoo, että tulet ovat tärkeä osa tuottajien viestiä puhtaan ruuan puolesta.

Monet ohikulkijat pysähtyvät yhteiseen hetkeen vaikkapa tapaamaan tuttuja.

Anna Kesäniemi

- Kyllä kotimaista kinkkua halutaan, se on helppo huomata joka puolella. Tottakai on myös ulkomaisia vaihtoehtoja, mutta uskoisin että kuluttajat pyrkivät aktiivisesti ostamaan nimenomaan kotimaista ruokaa, sanoo Kesäniemi.

Kesäniemen mukaan joulutulista on tullut vankka perinne myös Kuusjoella.

- Sytytämme nuotion ja meillä on kyltti jossa toivotetaan hyvää joulua. Paistamme makkaraa ja monet ohikulkijat pysähtyvät yhteiseen hetkeen vaikkapa tapaamaan tuttuja, tunnelmoi Kesäniemi.