1. yle.fi
  2. Uutiset

"Sote-uudistus vie palveluja Rovaniemelle"

Paljon puhuttu ja etukäteen tuomittukin sote-uudistus koettelisi Pohjois-Suomessa kaikkein kovimmin Länsi-Pohjan aluetta. Meri-Lapissa toivottiin viimeiseen asti oman sotealueen mahdollistavaa poikkeusta työryhmän esitykseen, mutta ilman jäätiin.

sote-uudistus
Riitta Luosujärvi
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta LuosujärviYLE Perämeri

Asiantuntijoista koostunut työryhmä esittää Lappiin yhtä sote-aluetta, jonka vastuukunta olisi Rovaniemi.

Länsi-Pohjan kannalta hallinnon keskittäminen on perusongelma. Sen katsotaan johtavan Länsi-Pohjan keskussairaalan näivettymiseen ja toimintojen keskittämiseen, sillä sote-alue vastaa muun muassa erikoissairaanhoidon päivystyksestä.

– Päivystävät yksiköt ja synnytystoiminta ovat kriittisen tärkeitä asioita, mutta liipamisella on varmaan muukin erikoissairaanhoidon päivystys, luonnehtii Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

- Voi olla, että tänne jätettäisiin säälistä terveyskeskuspäivystyksen tasoista päivystystä iltaisin tai viikonloppuisin. Mutta selvää on, että jos päivystys siirtyy, matkat ja riskit kasvavat.

Tanakasti vähemmistössä

Sillä, onko hallintomalli vastuukunta vai kuntayhtymä ei merilappilaisten kannalta ole suuren suurta merkitystä, sillä seutu uhkaa jäädä joka tapauksessa vähemmistöön.

Vastuukuntamallissa on kuitenkin se ero, että siinä Rovaniemi vastaisi viime kädessä yksin palvelujen järjestämisestä. Kuntayhtymämallissa vastuu jakautuisi laajemmalle.

Sote-työryhmässä ei kuitenkaan uskota, että vastuukunnillakaan olisi varaa sanelupolitiikkaan. Työryhmän puheenjohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo haluavansa uskoa, että niin Länsi-Pohjan alueella kuin muuallakin Suomessa terveydenhuollon palveluketjut osataan sote-alueilla rakentaa sellaisiksi, että ne palvelevat hyvin koko alueen asukkaita.

Keskittämistä voi tapahtua, mutta siihen pakottaa kiristyvä kuntatalous.

– Alueella pitää katsoa palveluverkkoa, mitkä palvelut kannattaa tuottaa missäkin yksikössä ja mikä sairaala erikoistuu mahdollisesti mihinkin palvelutuotantoon. Sen sijaan en pidä vaarana, että nyt laitettaisiin lappuja luukulle sairaaloissa, Varhila sanoo.

"Monta taistelua on jo käyty ja voitettu"

Nähtäväksi jää vielä sekin, perustavatko Kemi tai Tornio omat perustason sotealueensa. Kummankin väkiluku riittäisi siihen. Se on kuitenkin selvää, että Länsi-Pohjassa aiotaan jatkaa työtä oman sote-alueen saamiseksi.

– Aina on tätä taistoa käyty. Sadaanko oma sairaanhoitopiiri ja aikoinaan jo siitä, saadaanko oma sairaala, jossa nyt seisotaan. Ne sodat on voitettu ja aiotaan voittaa tämäkin, painottaa Luosujärvi.

– Kaikkiin mahdollisiin päättäjiin täytyy vaikuttaa, koska tämähän ei ole vielä edes hallituksen esitys. Tämä on työryhmän esitys ja eduskunta päättää asiasta lopullisesti.

Meri-Lapissa on alkamassa selvitystyö oman sote-alueen perustamisesta heti vuoden vaihteen jälkeen.

Lue seuraavaksi