Näkökulma: Tonttialoite kiinnostaa ja kiusaannuttaa

EU:n ja ETA-alueen ulkopuolisten kansalaisten tonttiostojen estäminen oli kiusallinen aloite, kunnes se sai kannatusta kansanedustajien keskuudessa.

Kun ruokolahtelainen kunnallispoliitikkoSuna Kymäläinen tuli reilu kuusi vuotta sitten julkisuuteen kansalaisadressillaan tavoitteenaan kieltää lainsäädännöllisin keinoin venäläisten tontti- ja kiinteistökaupat, hymähti moni ivallisesti.

Kuva: Yle

"Kyläpolitiikon asenteellista horinaa aikana, jolloin nimenomaan venäläisistä maahanmuuttajista haetaan taloudellista ja elinkeinopoliittista kivijalkaa Kaakkois-Suomelle. Tällä agendalla ei pitkälle pötkittäisi."

Näin totesi tuolloin moni.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Kymäläinen piti esillä EU:n ja ETA-alueen ulkopuolisten kansalaisten tonttikauppojen rajoittamista ja monien yllätykseksi hän myös pääsi eduskuntaan.

Kaksi vuotta myöhemmin olemme hetkessä, jolloin tuo lakialoite on saanut taakseen 101 kansanedustajan allekirjoituksen ja se lähtee etenemään lainsäädännöllistä reittiä eduskunnassa.

Huomattavaa tässä on kuitenkin se, että Suna Kymäläinen ei ole asiansa kanssa eduskunnassa enää yksin. Kymen vaalipiirin kansanedustajista aloitteen allekirjoitti seitsemän kansanedustajaa neljästä eri puolueesta. Siis yli puolet koko vaalipiirin kansanedustajista kaikista edustettuina olevista puolueista. Kymäläisen lakialoitetta tukivat Kokoomuksen Jukka Kopra, SDP:n Anneli Kiljunen, Keskustan Ari Torniainen, sekä Perussuomalaisten Jari Lindström, Juho Eerola sekä aloittetta liikkeelle laittamassa mukana ollut Reijo Tossavainen.

Kymäläisen lakialoite sisältää runsaasti kysymysmerkkejä ja porsaanreikiä. Ne tullaan repimään varmasti auki jo valiokuntakäsittelyssä. Lähestyvät eduskuntavaalit tekevät asetelmasta kuitenkin mielenkiintoisen.

Vaalipiiriuudistuksen vuoksi kamppailu kansanedustajan valtakirjan uusimisesta tulee olemaan kovempaa kuin koskaan. On sanomattakin selvää, että Kymäläinen pitää tätä lakialoitetta tiukasti omanaan, vaikka Kymäläisen kanssa lakialoitetta on ollut valmistelemassa poliitikoita niin Keskustasta, Kokoomuksesta kuin Perussuomalaisistakin. Nyt kun etenemiseen vaaditut allekirjoitukset on saatu kasaan on aloitteelle kummasti ilmestynyt innokkaita synnyttäjiä. Kyllähän se varmasti Perusuomalaisissa kismittää, että hallituspuolueen kansanedustaja korjaa suurimman imagohyödyn aloitteesta, joka varmasti vetoaa myös perussuomalaiseen kannattajakuntaan. Toisaalta aloitteen ensimmäisestä allekirjoittajasta sovittiin Yle Etelä-Karjalan tietojen mukaan sulassa sovussa yli puoluerajojen.

Kiusallista aloitteen eteneminen on myös SDP:lle, jonka kulisseissa Kymäläisen linjauksia on jopa kavahdettu jyrkästi. Puolue menetti edellisissä eduskuntavaaleissa kannattajia erityisesti Perussuomalaisten suuntaan ja nyt käsittelyssä olevalla lakialoitteella se houkuttelee eksyneitä lampaita takaisin. 

Toki voi myös miettiä, että miksi oppositiossa oleva Perussuomalaiset ei tästä itselleen suurempaa sulkaa hattuunsa ottanut. Nyt sen teki omassa puolueessaan vastavirtaan uiva ruokolahtelaiskansanedustaja SDP:stä.

Jotkut astuvat aina varhaisempiin juniin.