Utön majakka poikkeuksellisesti pimeänä

Sähkökatkon jälkeinen jännitepiikki rikkoi majakan valon maanantai-iltana. Vika ei aiheuta vaaraa Saaristomeren ammattialuksille, sillä majakan merkitys navigoinnissa on enää lähinnä symbolinen.

Kotimaa
Utön pimennyt majakka.
Utön pimennyt majakka 19. joulukuuta.Jorma Tenovuo

Utön majakka Eteläisellä Saaristomerellä on pimeänä. Suomen vanhimman majakan lamppu rikkoutui maanantai-iltana sähkökatkon jälkeisen jännitepiikin seurauksena. Majakan valo yritetään saada korjatuksi loppuviikon aikana.

Tilanne on harvinainen, sillä majakan valo on loistanut pimeään aikaan läpi vuosikymmenten lähes tauotta.

- On täällä nyt vähän oudon tuntuista. Vaikka valolla ei asukkaille ole mitään käytännön merkitystä, tunnetasolla se on kuitenkin sellainen turvallinen ja pysyvä juttu, sanoo saarella 35 vuotta asunut opettaja Brita Willström.

Alukset löytävät perille ilmankin

Ammattimerenkululle merimajakoiden merkitys on jo jonkin aikaa ollut lähinnä symbolinen, sillä alusten navigointi tapahtuu elektronisilla navigointijärjestelmillä.

- Toki visuaalisella näkyvyydellä on merkityksensä myös laitteiden kanssa navigoitaessa. Tärkeätä on tietysti tiedottaa aluksia, ettei valo toimi, sanoo Lounais-Suomen merialueiden aluepäällikkö Marko Reilimo.

On täällä nyt vähän oudon tuntuista.

Brita Willström

- Ja jos laitteistoon tulee vikaa, valot ovat tärkeitä merikartan kanssa navigoitaessa, hän jatkaa.

Yleensä tieto turvalaitevioista, kuten valojen puuttumisesta, tulee Liikenneviraston tietoon kauppa-aluksilta. Ne pyritään korjaamaan kolmen vuorokauden sisällä.

- Utö on hankalien meriolosuhteiden takana, joten joskus vasteajoista pitää joustaa, Marko Reilimo sanoo.

Valon korjausta jatketaan perjantaina.

Utön varavirta hukassa

Utöläisiä on riesannut tänä vuonna jo kaksi pidempää sähkökatkosta. Saarella on useita kymmeniä ympärivuotisia asukkaita.

Puolustusvoimat järjestää varavirtaa majakan ja tutkan toimintaan.

Alkuviikkoinen sähköpiikki rikkoi majakan lampun lisäksi myös varavirtajärjestelmän, joten sähkökatkon sattuessa majakan valo sammuu jälleen ja tutka poistuu käytöstä.

- Vika pyritään korjaamaan tammikuun alkupuolella. Pitää toivoa, ettei tule isoja myrskyjä sitä ennen. Tarvittaessa otetaan käyttöön kevyempi varajärjestelmä, sanoo komentaja Kari Tapala Merivoimien esikunnasta.

Puolustusvoimat lähti saarelta vuonna 2005. Jäljellä on puolustusjärjestelmään kuuluvaa kalustoa.