Kaupunki lakkautti erityislasten päiväkotiryhmät – lapsista voi tulla suvaitsevaisempia aikuisia

Lappeenrannan päiväkodeissa ei ole enää erikseen erityisryhmiä tehostettua tai erityistukea tarvitseville lapsille. Lastentarhaopettaja näkee käytännössä sekä hyviä että huonoja puolia. Sama käytäntö voi tulla pian koko Suomeen.

Kotimaa
Lapsia päiväkodin ikkunassa.
Tommi Parkkinen / Yle

Lappeenrannan päiväkodeissa lapsia ei enää jaotella ryhmiin erityistarpeidensa perusteella, minkä myötä lapset voivat mennä hoitoon lähipäiväkotiinsa. Samalla erityisopettajien osaaminen on saatu laajempaan käyttöön.

- Päiväkodin arjessa se näkyy eniten siinä, että arkea on jouduttu miettimään eri tavalla. Meillähän varhaiskasvatussuunnitelmassa jo sanotaan, että lapsen päivästä suuri osa tulisi tapahtua pienemmissä ryhmissä. Meillä on oma aikuinen -käytäntö, erityisopettaja Satu Takala Snellmanin päiväkodista sanoo.

Vanhemmat ovat ottaneet uuden käytännön hyvin vastaan.

- Meillä on käynyt niin, että meille on saattanut muuttaa muilta paikkakunnilta lapsia, jotka ovat olleet erityisryhmässä, niin on todettu, että kun lapsi on päässyt täällä tavalliseen päiväkotiryhmään, sillä on ollut myönteisiä vaikutuksia, Takala kertoo.

Käytäntö voi muokata lapsista suvaitsevaisempia aikuisia, kun he tottuvat erilaisiin ihmisiin jo pienestä pitäen.

Malli voi tulla koko maahan uuden lain myötä

Päiväkodin työntekijän näkökulmasta mallilla on sekä hyvät että huonot puolensa.

- Se on hyvä, ettei siinä tule niin sanottua leimaa siitä, että on erityisryhmässä, lastentarhaopettaja Irma Turku pohtii.

Lastentarhaopettaja näkee kuitenkin entisessä käytännössä myös hyvää.

- Ryhmä oli pienempi ja siinä oli enemmän aikuisia. Ei voida ykskantaan sanoa, että se oli hyvä tai huono, Turku sanoo.

Myös muut kaupungit ovat olleet kiinnostuneita mallista.

- Uusi varhaiskasvatuslaki on nyt valmisteilla ja tätä mallia on kovasti ajettu varhaiskasvatuslakiin. Sitten se tulee joka paikkaan, jos se saadaan lakiin, Takala toteaa.

Lappeenrannassa kuusi prosenttia 3-5-vuotiaista päiväkotilapsista on luokiteltu tehostettua tai erityistukea tarviviksi lapsiksi. Määrä vastaa valtakunnallista keskiarvoa.