1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Espanjan hallitus vääntää aborttilain tiukennuksesta

Tiukennuksia vastustavat ryhmät pelkäävät, että lakimuutokset palauttaisivat maan 1980-luvulle.

Espanjassa hallitus keskustelee perjantaina aborttilain tiukennuksista.

Pääministeri Mariano Rajoyn konservatiivinen hallitus ei ole kertonut lakiehdotuksen sisällöstä. Sen uskotaan kuitenkin vievän reippaasti taaksepäin sosialistihallituksen edellistä aborttilakiuudistusta vuodelta 2010. Uudistuksessa naisten sallittiin tehdä abortti 14. raskausviikolle ja mikäli äidin terveys on vaarassa tai sikiöllä on vakavia epämuodostumia, 22. raskausviikolle.

Tiukennuksia vastustavat ryhmät ovat kutsuneet kuulle mielenosoituksia. He pelkäävät, että lakimuutokset palauttaisivat maan 1980-luvulle. Vuoden 1985 laissa abortti oli Espanjassa rikos, paitsi jos naisen terveys oli vaarassa, hänet oli raiskattu tai jos sikiöllä oli vakavia epämuodostumia.

Oikeusministeri Alberto Gallardo on vihjannut haluavansa palata samantapaiseen lakiin, mutta mahdollisesti myös tiukentaa aborttioikeutta epämuodostumatapauksissa. Espanjassa epämuodostuman takia abortin tekee noin 3 000 naista vuosittain. Lain tiukennusta vastustavien mukaan nämä naiset jäisivät heitteille, mikäli kiristykset menisivät läpi.

Rajoyn hallitus on siirtänyt toistuvasti muutoksia lainsäädäntöön tiettävästi sisäisten erimielisyyksien takia.

Espanjan katolisen kirkon johtoon kuuluva kardinaali Antonio Maria Rouco Varela on aiemmin vaatinut pikaista muutosta lakiin, jonka hän on sanonut nostaneen aborttiluvut "kauhistuttavalle tasolle". Espanjassa tehtiin vuonna 2011 runsas 5 000 aborttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Viime vuoden lukuja ei ole vielä saatavilla.