Venäjän verkossa: Vapaan maailman johtaja

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt lyödä laudalta edeltäjänsä. Lakkautettuaan RIA Novostin ja Golos Rossiin ja liitettyään ne Venäjä tänään -tv-palveluun hän on luonut kaikkien aikojen mahtavimman propagandatehtaan. Sen tuotokset hämmästyttävät vielä koko maailmaa.

Venäjän verkossa
Grafiikka.
Sergei Chirkov / EPA / YLE Uutisgrafiikka

Eräänä kauniina kylmän sodan päivänä poutapilvi purjehti Berliinin kaupungin yllä. Sen reunalla kolme entistä valtionpäämiestä ihaili allaan, kaupungin itäisessä osassa avautuvaa yhteiskunnallista maisemaa.

Ensin puhui Adolf Hitler: "Olisipa minulla ollut tuollainen Volksarmee, niin ei olisi Stalingradissa käynyt niin kuin kävi."

"Well", jatkoi siihen John F. Kennedy: "Olisipa minulla ollut samanlainen salainen poliisi kuin on tuo Stasi, eipä olisi Lee Harvey Oswald päässyt ampumaan minua Dallasissa."

Mihin Napoleon Bonaparte: "Vaan jos olisi minulla ollut sellainen sanomalehti kuin on kommunistisen puolueen Neues Deutschland, maailma ei vielä tänä päivänäkään tietäisi, että kärsin tappion Waterloossa."

Nyt on Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt lyödä laudalta kaikki edeltäjänsä. Hänellä on jo ollut käytössään kaikkialle maailmaan ulottuva englanninkielinen tv-palvelu Russia Today tuhansine työntekijöineen. Nyt hän on lakkauttanut asiallisena pidetyn perinteisen uutistoimiston RIA Novostin sekä radioasema Golos Rossiin ja liittänyt ne yhteen maailman kaikkien aikojen mahtavimmaksi propagandatehtaaksi.

”Takaisin kotiin”

Hanke liittyy Venäjän tärkeimpään ulkopoliittiseen tavoitteeseen, jonka Putin ilmoitti syyskuussa Valdai-klubissa Novgorodissa pitämässään puheessa (siirryt toiseen palveluun). Se on yhdentyminen naapurivaltioiden kanssa eli suomeksi sanottuna imperiumin entisten osien liittäminen takaisin Venäjän yhteyteen.

Uutistoimistolla ja radioasemalla täydennettynä uusi informaatiosodan yhtymä kykenee palvelemaan tätä tavoitetta monilla rintamilla samanaikaisesti. Tehoa lisää se, että lännessä vastaavat rakenteet riisuttiin aseista suurelta osin kylmän sodan päätyttyä yli 20 vuotta sitten.

Miten Kreml sitten uutta yhtymäänsä käyttää?

Ulkomailla luodaan myönteistä kuvaa maasta ja sen johtajista samaan aikaan, kun omille kansalaisille tuotetaan raportteja siitä, kuinka väärin venäläisiä kohdellaan ulkomailla ja kuinka vaarallista on muuttaa pois omasta maasta. Yhdentymispyrkimystä tuetaan murtamalla naapurimaiden kansallista identiteettiä ja omanarvontuntoa. Ulkomaille jo asettuneille venäläisille tehdään selväksi, että heidän velvollisuutensa on asettua synnyinmaan käytettäväksi.

Koska tavoitteet ovat pysyviä, hyökkäykset ja vääristelyt eivät lopu, olivat naapurin muodolliset suhteet Venäjän kanssa kuinka hyvät tahansa. Kaikki tämä näkyy hyvin tavassa, jolla Suomea on viime viikkoina käsitelty Venäjän mediassa.

Kaksi uutta kaappausta

Uusia ns. lapsikaappaustapauksia oli kehitelty kaksi, toinen Vantaalla ja toinen Lappeenrannassa. Molemmille on yhteistä se, että suomalaiset sosiaaliviranomaiset olivat, Venäjän median mukaan, vieneet lapset äidiltä syytä ilmoittamatta, mutta todellisuudessa vain ja nimenomaan siksi, että äiti oli venäläinen. Kummassakin tapauksessa käytettiin dosentti Johan Bäckmania todistamaan, että Suomen lakien mukaan tämä on mahdollista ja vakiintunut käytäntö. Näitä väitteitä kyseenalaistavaa uutisointia ei Venäjän mediassa enää esiinny.

Uusi huippu Suomen viranomaisten syyllistämisessä oli dosentti Bäckmanin esiintyminen pravda.ru:n suorassa videolähetyksessä (siirryt toiseen palveluun) 8. joulukuuta. Toistettuaan jälleen kerran tunnetut syytöksensä venäläiselle yleisölle kerrottiin nyt ensi kertaa, että Suomen ja Venäjän välillä on sovittu menettelystä, jota näissä tapauksissa noudatetaan. Bäckman antoi ymmärtää, ettei sovittu järjestely kuitenkaan toimi, koska sen puitteissa ei ole löydetty yhteistä kieltä. Lopputuloksesta Suomi saa syyttää vain itseään, koska ei ole ollut valmis hyväksymään Venäjän ehdotusta yhteisestä lapsiasioita käsittelevästä komissiosta.

Pari päivää myöhemmin Bäckman selitti radioasema Golos Rossiin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että lapsikaappausten taustalla on yksityisten suomalaisten lastenkotien pyrkimys tuottaa taloudellista voittoa perheistään kaapattujen venäläislasten avulla.

Vapaan maailman johtaja

Bäckman oli mukana myös, kun aivan uusi propagandasodan rintama avattiin joulukuun neljäntenä. Kyse oli uutistoimisto ITAR-TASSin lehdistötilaisuudesta (siirryt toiseen palveluun), jossa Bäckman puolueettomana asiantuntijana todisti, kuinka Venäjän johtajasta on kymmenen viime vuoden aikana sukeutunut vapaan maailman todellinen johtaja. Itse asiassa Putin on Bäckmanin mukaan ainoa todellinen johtaja koko maailmassa, sillä muut vain näyttelevät sellaista.

Vapaan maailman johtaja Putin on siksi, että hän on onnistunut yhdistämään sekä globalisaation että finanssioligarkian vastustajat. Historiallinen sankari hän on myös, sillä estäessään länsimaiden pyrkimykset Syyriassa hän esti samalla kolmannen maailmansodan syttymisen.

Realistisia lausuntoja 

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, pian samaa laulua lauletaan Suomessa yleisemminkin. Merkit siitä ovat jo näkyvissä. Venäläisessä blogisfäärissä on pitkin syksyä näkynyt kiittäviä mainintoja eräiden yksittäisten perussuomalaisten kansanedustajien realistisista ulkopoliittisista näkemyksistä. Joulukuun 12. vuorossa oli kansanedustaja Reijo Tossavainen, jonka kerrottiin todistelleen (siirryt toiseen palveluun), kuinka Venäjän imperiumissa Suomi oli paljon itsenäisempi kuin Euroopan unionissa.

Näin olivat asiat tänään. Venäjän verkossa jälleen vuodenvaihteen jälkeen neljän viikon kuluttua.

Jarmo Mäkelä