Lakialoite ulkomaalaisten kiinteistökaupasta – taustalla Venäjän painostaminen

Kansanedustajat haluavat rajoittaa venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa. Osa edustajista on allekirjoittanut lakialoitteen painostaakseen Venäjää löysyttämään omaa kiinteistökauppaansa suomalaisia suosivammaksi.

politiikka
Venäläisten kiinteistökaupat Suomessa 200-luvulla.
Kuva: Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka. Lähde: Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK.

101 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, jossa vaaditaan viiden vuoden asumista Suomessa kotipaikkana ennen kuin kiinteistön omistaminen on mahdollista. Allekirjoittajat haluavat näin rajoittaa ETA-maiden ulkopuolelta tulevien kiinteistökauppaa. Käytännössä lakialoite kohdistuu venäläisten kiinteistökauppoihin, joiden ostobuumi alkoi vuonna 2002.

Venäjä suunnittelee kiristävänsä lainsäädäntöään ulkomaalaisten kiinteistökauppojen osalta. Osa allekirjoittajista haluaa lakialoitteella luoda painetta Venäjän suuntaan.

- Mielestäni me haluamme täällä eduskunnassa, että molemmissa maissa olisi suurinpiirtein samanlaiset säädökset, joilla voidaan hankkia kiinteistöjä, keskustan kansanedustaja Anu Vehviläinen kertoo.

- En ajattele, että silmä silmästä, mutta me tiedetään, että Karjalasta on vaikea saada ostettua maata tai kiinteistöjä. Minusta on aivan kohtuutonta, jos suomalaiset eivät pysty Venäjän puolella samalla tavalla toimimaan kuin venäläiset täällä, Vehviläinen jatkaa.

Vaikka eduskunnan enemmistö on allekirjoittanut lakialoitteen, ei se välttämättä tule eduskunnan käsiteltäväksi. Ensin valiokunta päättää ottaako aloitteen käsiteltäväksi.

- Aloitteen eivät tässä talossa usein etene maaliin asti, mutta halutaan osallistua tähän keskusteluun, Vehviläinen arvioi.

Pohjoiskarjalaisista kansanedustajista myös Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) ja Osmo Kokko (ps.) ovat allekirjoittaneet lakialoitteen.

Kesälahti suosituin kunta

Koko maan viime vuoden kiinteistökaupoista osuus oli vajaan prosentin verran. Esiten itänaapurit ostavat kiinteistöjä Etelä-Savosta. Enimmillään kiinteistöjä myytiin venäläisille Etelä-Savossa vuonna 2008 yhteensä 270. Talouden taantuman myötä myyntilukemat ovat laskeneet. Vuonna 2012 luku oli 175. Pohjois-Karjalassa venäläiset ostavat vuosittain noin 20 - 30 kiinteistöä.

Vuosi 2008 Suomessa myytiin kiinteistöjä eniten venäläisille, noin 8 000. Vuosimyynti on nyt pudonnut 400 - 500 kiinteistöön. Kaikkiaan Suomessa tehdään 70 000 kiinteistökauppaa vuodessa.

Yksittäisissä kunnissa venäläisten osuus kiinteistökaupoista voivat nousta merkittäviksi. Vuonna 2012 prosentuaalisesti venäläisten suosikiksi nousi Pohjois-Karjalan Kesälahden kunta, joka liittyi vuonna 2013 Kiteen kaupunkiin. Pienen kunnan kiinteistökaupoista viime vuonna 19 prosenttia tekivät siis venäläiset.

Tilastot antavat tulkinnanvaraista tietoa, sillä tilastoissa huomiodaan vain sellaiset venäläiset kiinteistöostajat, joiden kotiosoite on Venäjällä. Jos esimerkiksi avioparista toinen henkilö on Venäjältä, tilastossa sitä ei näy venäläisen tekemänä kiinteistökauppana. Jos iso porukka ostaa kesämökin ja heistä osa on venäläisiä, ei kauppa tilastoidu venäläisten kiinteistökaupaksi.

LISÄTTY 20.12.2013 klo 15:19: Tieto Merja Mäkisalo-Ropposen allekirjoituksesta.

LISÄTTY 30.12.2013 klo 6:19: Tieto Osmo Kokon allekirjoituksesta.