Hyppää sisältöön

Oululaiskoira pesi italialaiset kilpakumppaninsa

Oululainen Salla Finnilä ja spinonenarttu Assi veivät ykkössijan Italiassa järjestetyssä kansainvälisessä metsästyskokeessa. Voitto oli ensimmäinen ulkomaalaisen saama palkinto 25 vuotta järjestetyssä kisassa. Matkan varsinainen tarkoitus eli löytää Assille sulhanen ei sen sijaan onnistunut.

Kuva: Andrea Selvi

Sulhasen hakumatkalle Italiaan suunnanneen oululaisen Salla Finnilän narttukoira Assi otti ja pesi etelän serkkunsa viime viikonvaihteessa Italian Borghetossa. Assi osallistui kisaan Salla Finnilän ohjaamana ilman paineita, sillä alunperin tarkoitus ei edes ollut mennä koko kilpailuun mukaan.

- Siellä oli paikan päällä nelipäiväinen spinnonen erikoiskäyttökoe, jossa mitattiin koiran metsästyominaisuuksia ja osallistuimme siihen.

- Olen hoitanut Italiaan suhdetoimintaa jo aika monta vuotta, joten osallistuminen oli hyvä jatkumo siihen.

Metsästyskokeessa jokaisella koiralla oli 15 minuuttia aikaa etsiä lintua vuorilta ja sen jälkeen koiran piti seistä lintu ja odottaa paikallaan, kunnes ohjaaja tuli paikalle. Sen jälkeen tuomari ampui linnun ja koira sai lähteä noutamaan sen vasta saatuaan siihen käskyn.

- Assi käyttäytyi kilpailussa aivan kuten se toimii Suomessakin. Ja se näytti nyt toimivan hyvin tässä kisassa, kertoo Salla Finnilä.

Suomalaiskoiran menestyminen kisassa oli oikeastaan pieni ihmekin, sillä joitakin Suomessa metsästyskoirilla hyvinä pidettäviä ominaisuuksia saatetaan Italiassa pitää suorastaan selkeinä virheinä.

Sulhasehdokkaita piisaa

Käytännössä sopivan uroksen löytäminen vie aikaa, joten siinä mielessä viikonvaihteen reissu ei sentään ollut turha.

Vaikka sulhasta ei tällä kertaa reissulta löytynytkään, saattaa menestys italialaisessa kisassa parannella Assin tulevia mahdollisuuksia. Ainakin kiinnostusta se herättää, kun Assi eli viralliselta nimeltään Assia di Cascina Croce osoitti kykynsä myös Italian maaperällä.

- Kyllä sieltä hyviä ja lupaavia koiria löytyi, vaikkei sieltä ihan yhtä sellaista, joka sydäntä sykähdyttäisi, tuolle Assille löytynytkään.

Arvostettu kisa

Arvostettu Trofeo Angelo Massimino -kisa järjestettiin viime viikonloppuna Italian Borghetossa. Palkinto jaettiin kahden päivän metsästyskoirakokeissa parhaan yhteistuloksen saaneelle koiralle.

Italiassa järjestettävä kilpailu on yksi perinteikkäimmistä ja arvostetuimmista italialaiselle seisovalle lintukoirarodulle spinonelle järjestettävistä metsästyskokeista.

Salla Finnilä on kisan 25-vuotisen historian ensimmäinen voittoisa naisohjaaja. Hän on myös ensimmäinen kisan voittanut ulkomainen koiranohjaaja.

Kokeeseen osallistui noin 40 spinonea Italiasta, Britanniasta ja Suomesta.