Tuikkujahti tiivistyy – sekajäte ei ole tuikkukuoren oikea osoite

Yksi alumiininen tuikkukuori painaa vain gramman, mutta on silti äärimmäisen arvokas metallituotteiden raaka-aine. Kun tuikkukuoria kierrättää tarpeeksi, riittää alumiinia vaikka pieneen veneeseen. Ja joulunahan tuikkukuoria kertyy.

ilmiöt
TUikkukynttilöitä.
Tuikkukynttilöiden alumiinikuoret ovat arvokasta raaka-ainetta.Keijo Salokangas / Yle

Tuikkukuoria ei siis pidä heittää roskiin, vaan kierrättää pienmetallin keräyspisteisiin. Ja jos itse ei tohdi kierrättää, kannattaa säästää tuikkukuoret niitä kerääville koululaisille.

Jätehuoltoyhtiöt ovat järjestäneet tänäkin vuonna tuikkukuorien keräyskilpailun. Marraskuussa alkanut ja tammikuun loppuun kestävässä Tuikkujahdissa on mukana 14 jätehuoltoyhtiötä ja Jyväskylän seutu.

Jahti kattaa 105 kuntaa, joissa 790 luokkaa ja 15 000 oppilasta kerää alumiinisia tuikkukuoria. Tavoitteena on saada kuoret kierrätykseen pois sekajätteen joukosta.

Tuikkujahdista innostuttiin Lounais-Hämeessä

Lounais-Hämeestä Tuikkujahdissa on mukana ensimmäistä kertaa Loimi-Hämeen Jätehuolto. Palveluneuvoja Suvi Lehtinen kertoo, että Lounais-Hämeessä Tuikkujahtiin lähti peräti 76 luokkaa tai ryhmää.

– Olin aivan äimistynyt tästä määrästä. Olin varautunut, että tulisipa vaikka 30, se olisi ihan mukava, mutta nyt meillä on tosi hieno määrä.

Lehtinen kertoo, että muutama koulu on mukana jopa kaikkien luokkien voimin.

Viime vuonna kerättiin yli viisi miljoonaa

Viimevuotisessa jahdissa tuikkukuoria kerättiin yli 5 miljoonaa. Tuollaisesta määrästä kuoria valmistaa vaikkapa 333 000 uutta limsatölkkiä tai 33 pientä Buster-venettä.

Vaikka Tuikkujahti päättyy tammikuun lopussa, se ei tarkoita, että kuoria ei kannata kierrättää. Oikea osoite on edelleen lähin keräysmetalliastia.

Tuikkukuoria on hankala erotella metallijätteestä, sillä se ei ole magnetisoiva metalli, joten se jää jätelaitoksen erottelussa helposti sekajätteen joukkoon.

– Polttouuniin päätyessään se sulaa helposti arinaan kiinni, ja aiheuttaa siellä likaa ja haittaa, huomauttaa Suvi Lehtinen ja kannustaa kierrättämään.