Tutkimus: Synnytyspelko lisää synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä

Masennukseen sairastui viime vuosikymmenellä 0,3 prosenttia synnyttäjistä.

Kuva: Johanna Kasvinen / Yle

Raskausaikana diagnosoitu synnytyspelko nostaa myös synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä, ilmenee uudesta tutkimuksesta. Tutkmuksessa oli mukana yli 500 000 suomalaisäitiä. 

BMJ Open (siirryt toiseen palveluun) -verkkolehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kaikkien suurin riski sairastua masennukseen oli kuitenkin niillä, joilla oli ollut aikaisemminkin masennusta.

Synnytyspelkoon liittyvä masennus on tutkijoiden mukaan kuitenkin uusi havainto, joka voi auttaa synnytyksen jälkeisen masennuksen tunnistamisessa.

Suomessa todettiin synnytyksen jälkeinen masennus 0,3 prosentilla kaikista synnyttäjistä vuosina 2002-2010. Masennusriski on suurin ensisynnyttäjillä.

Muita riskitekijöitä olivat keisarinleikkaus, ennenaikainen synnytys ja vastasyntyneellä todettu merkittävä epämuodostuma.

Synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastuneista noin kolmasosalla ei ollut aikaisempaa masennustaustaa.

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Kööpenhaminan yliopistosairaalan, Göteborgissa toimivan Pohjoismaisen kansanterveysteiteen korkeakoulun ja yhdysvaltalaisen Emory-yliopiston kesken.