Hyppää sisältöön

Merisää kasvattaa talvikarvaa sisämaassa

Merisää-fani nimesi suomenhevosvarsan suosikkiohjelmansa mukaan. Varsasta aiotaan kasvattaa tuultakin nopeampi juoksija, ainakin vertauskuvallisesti.

Merisää on paitsi radion merisää, myös paljon muuta. Suomenhevosvarsa Merisää elää parhaillaan nuoruuttaan orimattilalaisella tallilla.

Varsa syntyi viime keväänä. Perinteen mukaan hevoset nimetään vanhempiensa mukaan. Koska emä on Meripihka, ajatus varsan nimestä tuli Heidi Nikuselle mieleen kuin salama kirkkaalta taivaalta.

- Merisää on ollut lempiohjelmani Yleisradiossa aina. Kun olin lapsi, perheemme purjehti paljon, ja siellä ehti kuunnella tihkusateessa merisäätä. Se on edelleen ohjelma, joka on kuin kuuntelisi mantraa tai rentoutusohjelmaa.

Varsassa näkyy sen toisen omistajan Antti Nikusen mukaan monenlaisia merisään piirteitä.

Merisää on rauhallinen varsa, ei niitä myrskyisimpiä.

Heidi Nikunen

- Kovia tuulia ja välillä tyynempää.

- Tämä on rauhallinen varsa, ei niitä myrskyisimpiä. Tähän taloon on syntynyt suomenhevosvarsoja jonkin verran, mutta tämä on kyllä fiksuimmasta päästä, Heidi Nikunen lisää.

Puolivuotias hevosenalku viettää lähikuukaudet kasvaen ja aikuistuen. Talven se elelee muiden hevosten kanssa pihatossa. Kesällä Merisää ottaa askeleen aikuisuutta kohden orilaitumella.

Ensi syksynä varsaa aletaan opettaa vanhempiensa tavoin juoksijaksi. Silloin se saa peräänsä kärryt.

Jos Merisäästä tulee oikein hyvä juoksija ja se saa omia jälkeläisiä, omistajalla on jo leikkisä ajatus niiden nimeämisestä. Nahkiainen, Ajos tai kenties Harmaja – kaikki legendaarisia merisääasemia.

Ja miksei myös hyviä hevosennimiä.

- Suomenhevosia saa nimetä myös ruotsiksi, joten Bengtskär siellä tietysti pitäisi olla, Heidi Nikunen nauraa.

.
.