1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Amfetamiinikauppias vetosi huonoon laatuun, käräjäoikeuden mukaan kyse silti vaarallisesta aineesta

Amfetamiinikauppias katsoi kolme prosenttisen aineen olleen huonolaatuista ja syyllistyneenä siten vain huumausainerikokseen. Miehen hallusta takavarikoitiin myös kokaiinia, ekstaasia sekä muun muassa fentanyyliä sisältäneitä kipulaastareita.

Huumejutussa oli kaikkiaan kahdeksan vastaajaa, jotka ovat iältään parikymppisiä. Yksi miehistä katsottiin päätekijäksi,  joka oli myynyt runsaan kilon amfetamiinia. Poliisi löysi päätekijältä myös velkalistan, jossa oli "viety" ja "tuotu" merkintöjä sekä euromääriä.

Toimintaa oli pyöritetty Lahdessa vuoden vaihteessa 2012 ja 2013 neljän kuukauden ajan. Päätekijä vetosi, että kolme prosenttinen amfetamiini oli heikkolaatuista ja vastusti syyttäjän ajamaa törkeän huumausainerikoksen syytettä. Tekijä katsoi, että kyseessä oli perusmuotoinen huumausainerikos.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus katsoi, että amfetamiini on vaarallinen ja voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine, joka ei menetä ominaisuuttaan edes vähäisemmillä pitoisuuksilla. Tarvittavan annoksen voi saada lisäämällä käyttöannosta.

22-vuotiaan huumekauppiaan tuomio törkeästä huumausainerikoksesta on kolme ja puoli vuotta vankeutta. Hän joutuu korvaamaan valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 22 780 euroa. Mies määrättiin vangittavaksi.

Jutun muut seitsemän vastaajaa tuomittiin huumausainerikoksesta lievempiin rangaistuksiin.