Eläinten joulurauhaan kuuluu hyvää hoitoa niin kuin arkenakin

Lemmikki ei kaipaa jouluna lahjoja tai erityisiä herkkuja. Hyvä hoito ja sopiva ruoka riittävät. Perinteinen eläinten joulurauhan julistus kuullaan tänään Valkeakoskella.

Kotimaa
Kissa nukkuu peitolla.
Mari Siltanen / Yle

Valkeakosken torilla sataa räntää, mutta eläinten ystävät Anneli Repo ja Sirkku Laine seisovat keräyslippaat kourassa keräämässä varoja hylätyille koirille ja kissoille. Kolikot kilisevät, mutta murkinakin käy.

– Kissan- ja koiranruokaa voi tuoda myös. Löytökoirille ja -kissoille tarvitaan myös peittoja ja hiekkaa, löytökissoista huolehtiva Anneli Repo sanoo.

Tasan eivät käy onnenlahjat myöskään lemmikkimaailmassa. Toisille lemmikki on kuin perheenjäsen, mutta aluehallintoviraston eläinsuojeluvalvojana ja Akaan-Valkeakosken löytökoirien hoitajana toimiva Sirkku Laine tietää myös toisen todellisuuden.

– Ilmoituksia tulee viikoittain, kissoista ja koirista, joskus hevosistakin, ihan laidasta laitaan, Laine kertoo.

Eläinten joulukulkue kerää osallistujia kymmenittäin

Valkeakoskella on muodostunut jo perinteeksi joulurauhan julistus eläimille. Kulkue lähtee perjantaina iltaseitsemältä kaupungintalolta. Joulurauhan julistus kuullaan noin puoli kahdeksalta Koiton aukiolla.

– Poliisi kulkee edellä ja VPK tulee perässä. Kulkue on pitkä, jokaisella kulkijalla on koira mukana, kanit tai kissat kulkevat vähän huonosti, Anneli Repo sanoo.

– Se on hyvä iltalenkki, Sirkku Laine hymyilee.

Lama-aikaan lemmikit lisääntyvät, sen ovat myös Repo Ja Laine huomanneet. Joulun aikaan lemmikki ei kaipaa erityistä tonttuilua.

– Pidetään lemmikeistä joulunakin hyvää huolta, annetaan sellaista ruokaa, mitä lemmikin kuuluukin saada, ei tarvita ylimääräisiä lahjoja, naiset sanovat kuin yhdestä suusta.