Koiran paras lelu on lajitoverin seura

Koira on ihmisen paras ystävä, mutta pentuleikkikoulu todistaa, että koiran paras ystävä on toinen koira. Suomussalmen Doggaajat ry järjestää pentukoirille leikkikoulua, jossa pääosassa on puolen tunnin hippaleikki. Omistajille jää kakkasakkojen maksu.

Kuva: Mari Karjalainen / Yle

Tärkeänä perheenjäsenenä koirasta pidetään hyvää huolta. Koiranruokaan, leluihin ja tarvikkeisiin voi upota suuria summia. Usein unohtuukin, että koira kaipaisi välillä vain lajitovereidensa seuraa.

- Tämä on meidän viikon kohokohta, julistaa yhden koiraleikkikoululaisen, Heppu-koiran emäntä Ulla Schroderus.

Schroderus tuumii, että Heppu on oppinut lajitovereiden seurassa itsevarmemmaksi ja puhumaan paremmin "koirien kieltä". Yksinkertainen leikki on usein paras.

- Pentuleikkikoulussa ei tehdä mitään muuta kuin leikitään. Hippaleikki on suosituin, kertoo suomussalmelaisen yhdistyksen Doggaajien sihteeri Kati Mäkeläinen.

Koiranpentu Heppu omistajan sylissä.

Pentukoira saa murista

Pentuleikkikoulussa omistajat eivät ohjaa koiria, vaan koirat saavat vapaasti juoksennella ympäriinsä. Ujommat pennut hakevat aluksi turvaa omistajan sylistä, mutta rohkaistuttuaan koirat viihtyvät parhaiten muiden koirien kanssa. Omistajat puuttuvat tilanteeseen vain, jos leikki ryöstäytyy käsistä.

Pentukoirille opetetaan, ettei saa repiä toista niin kovasti hännästä. Ja toisen kakan päälle ei saa astua.

Kati Mäkeläinen

- Ärinää saa olla. Se on ihan normaalia. Muutaman kerran pari terhakkaa urospentua murisi ja ottivat mittaa toisistaan, mutta emme puuttuneet tilanteeseen. Omistajien on ymmärrettävä, että se on pentujen opettelua. Aikuisten koirien kanssa on eri asia.

Pienten koirien ohjaus on hellää huomauttamista.

- Pentukoirille opetetaan, ettei saa repiä toista niin kovasti hännästä. Ja toisen kakan päälle ei saa astua, Mäkeläinen nauraa.

Vahingosta saa kakkasakon

Pentuleikkikoulussa ei tarvitse kävellä hienosti kuten näyttelyssä tai ylittää esteitä sulavasti kuten agilityssä. Jokainen pentu saa olla sellainen koiruus kuin on.

- Saa mököttää vaikka nurkassa, jos haluaa, vinkkaa Mäkeläinen.

Pentuleikkikouluun pääsee heti kotiutumisen jälkeen, ja leikistä saa nauttia vuoden ikäiseksi saakka. Omistajien sääntö on maksaa kolmen euron kakkasakko, jos pentu tekee temput. Yleensä omistaja yleensä homaa ajoissa, milloin pennulla on hätä, jolloin sakolta säästyy.

- Vahinkoja tapahtuu. Ei se haittaa. Yleensä nauretaan yhdessä naama punaisena kenen vuoro oli maksaa, hymyilee Mäkeläinen.

Kakkasakkovaroilla ostetaan yhdistykselle siivoustarvikkeita.