Joensuu hehkuu pian uudenlaista valoa

Joensuulainen valotaitelija Kari Kola haluaa nostaa talvisen Joensuun maailmankartalle valojen avulla. Valotapahtumaa pilotoidaan vuoden vaihteessa.

Kotimaa
Kari Kolan valotaideteos Jyväskylässä
Hannu Aaltonen

Uudenvuoden aattona alkava valotapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa, mutta jo ensi vuonna tapahtumaan odotetaan valotaitelijoita mm. Virosta, Ranskasta ja Portugalista. Tapahtuman tavoitteena on luoda Pohjois-Karjalaan uudenlainen alueellinen imago, kertoo idean isä Kari Kola

- Tämä on pilotti tulevalle suuremmalle kokonaisuudelle. Meillä on tarkoituksena luoda kansainvälinen valotapahtuma Joensuuhun, mikä kestää noin kuukauden vuoden pimeimpänä aikana. Tehdään kävelyreitti uudelle (Ylisoutajan) kävelysillalle ja siitä aseman edessä olevalle sillalle (Itä-silta). Valon ja erilaisin visuaalisien keinoin toteutamme sinne jatkossa useita teoksia.

Valomaiseman teokset ovat nähtävillä 31.12.2013 - 14.1.2014 Pielisjoen varrella. Kari Kola valaisee Suvantosillan sekä metallirakenteisen teoksen Ilosaaressa. Tämän lisäksi rantapuistoon tuodaan 80 lyhtyä ja kanavan niemenkärki valaistaan.

Valoista talvimatkailun brändi

Tapahtumalle ollaan ensi vuoden aikana hakemassa 5-vuotista rahoitusta, Kola kertoo. Hänellä on pitkän tähtäimen tavoitteena saada Aurora Carealis-valofestivaalista talvisen Joensuun kärkihanke. Näyttävästä valotapahtumasta hyötyisivät kaikki, hän uskoo.

Meillä on tarkoituksena luoda kansainvälinen valotapahtuma Joensuuhun, mikä kestää noin kuukauden vuoden pimeimpänä aikana.

Kari Kola

- Valo toimii hyvin, sillä se sopii samalla lailla niin 2-vuotiaalle kuin 102-vuotiaallekin. Täällä on se etu, että täällä on pimeämpää kuin monessa muussa paikassa. Täällä valolla pystytään tekemään paljon. Kyllä minä uskon, että tämä on lääke aika moneen asiaan. Lähtökohtana on, että saamme yritysmaailman, kaupungin ja alueelliset toimivat isosti mukaan. Tarkoituksena on rakentaa tästä talvimatkailun brändi.

Tulevaisuudessa valotapahtuma voisi laajentua eri paikkakunnille. Kari Kolan valotaiteesta saatiin esimakua Nurmeksessa, kun Bomballa syttyi 22.12. tammikuun loppuun asti esillä oleva Polku-teos. Valot ilahduttavat Bomballa niin ulkona liikkuvia kuin kylpylän asiakkaitakin.

Suomessa on tällä hetkellä kaksi valofestivaalia, LuxHelsinki ja Jyväskylän valonkaupunki -hanke.