Papin voi irtisanoa kuten kenet hyvänsä virkamiehen

Laihialla on parhaillaan käynnissä kirkkoherran irtisanomisprosessi. Aiemmin papit ja kanttorit olivat irtisanomismenettelyn sijaan kurinpitomenettelyn piirissä, mutta kirkkolaki muuttui viime kesänä.

Kotimaa
Hans-Mikael Holmgren/Yle

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli on käynnistänyt irtisanomismenettelyn Laihian kirkkoherraa Mertsi Saarelaa vastaan. Tuomiokapituli ei ole tyytyväinen Saarelan johtamistoimintaan ja kirkkoherran tehtävien hoitoon. Lakimiesasessori Jussi Liljan mukaan nyt on menossa lausuntokierros. Tämän jälkeen tulee lausuntovaihe ja päätöksenteko.

Laihialla mielipiteet jakautuvat kahtia. Toisaalta seurakunnan ilmapiiriä on jouduttu selvittämään, toisaalta paikkakunnalla kerätään jo adressia Saarelan ja kirkkoherran viran säilyttämisen puolesta. Saarela on ollut julkisuudessa aiemminkin, muun muassa vuonna 2008 tuomiokapituli pidätti hänet virasta kahdeksi kuukaudeksi sopimattoman käytöksen vuoksi.

Tällä hetkellä Saarela on sairasloman vuoksi virkavapaalla. Hänen mukaansa päätös tuli yllätyksenä, ja hän toivoo, että asia olisi voitu sovitella.

Papin voi nykyään irtisanoa

Pappi voidaan nykyään irtisanoa siinä missä kunnallinenkin virkamies. Papit ja kanttorit ovat kesäkuun alusta lukien olleet julkisissa viroissa noudatettavan tavanomaisen irtisanomismenettelyn piirissä. Esimerkiksi elokuussa Imatralla tuomiokapituli irtisanoi pastorin.

Tätä ennen epäselvyyksiä pappien ja kanttoreitten viranhoidossa käsiteltiin tuomiokapituleissa niinsanotun kurinpitomenettelyn kautta, joka oli raskas ja jopa rangaistuksenkaltainen prosessi. Myös kynnys irtisanomiseen oli tavallista korkeampi. Papit eroavat yhä muista seurakunnan työntekijöistä siinä, että heidän työsuhteensa on paikallisseurakunnan sijaan hiippakunnan tuomiokapitulin käsissä.

Laihialla vireillä oleva kirkkoherran erottamisprosessi on nykyisten säädösten aikana ensimmäinen laatuaan Pohjanmaalla. Jos mahdollisesta irtisanomispäätöksestä valitetaan, se etenee hallinto-oikeuden käsittelyyn.