1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalliit hanskat kannattaa hoitaa hyvin

Nahkahansikkaat ovat hienoja ja kalliita asusteita. Ne eivät kuitenkaan pidä kastumisesta. Kun tänäkin talvena on jouduttu tekemisiin esimerkiksi märän lumen kanssa, niin onpa aihetta niitä hansikkaita huoltaa.

ilmiöt
Nahkahansikkaita
Hyvin hoidetut hanskat pysyvät siisteinä.Paavo Koponen / Yle

Nahkahansikkaat kaipaavat huoltoa varsinkin kastuttuaan. Mutta muutenkin hyvä hoito on tarpeen kalliiden hanskojen käyttöiän pidentämiseksi.

– Hanskojahan pitäisi hoitaa jatkuvasti, koska ihan normaalisti ilman kosteudesta käsineet ja rukkaset kostuvat. Koskaan niitä ei kuitenkaan pitäisi laittaa esimerkiksi patterin päälle kuivumaan, koska nahka kovettuu ja siihen tulee vaurioita, muistuttaa savonlinnalainen pitkäaikainen nahka-alan yrittäjä Pertti Tolvanen.

– Hanska pitäisi kääntää ympäri ja antaa kuivua ihan huoneen lämmössä rauhallisesti. Nahkalaaduthan on hyvin pitkälle kemikaaleilla tehty ja sieltä tulee kaiken näköisiä valkoisia raitoja läpi.

Nahkoja ja hansikkaita on lisäksi erilaisia ja ne vaativat erilaista hoitoa.

– Hansikas vaatii aina rasvauksen. Jokaiselle laadulle on ihan omat hoitoaineensa, jotka ovat ihan luonnontuotteita, kuten mehiläisvahaa ja parafiiniöljyä. Ne elvyttävät ja suojaavat nahkaa. Samat aineet käyvät kenkien hoitoon, mutta aika harva ihminen hanskoja rupeaa hoitaman, Tolvanen muistuttaa.

– Hanskojen pitää saada rauhassa kuivua ja sitten sen rasvan tai vahan pitää antaa imeytyä kuudesta kahdeksaan tuntia. Silloin ne eivät sotke vaatteitakaan.

Karvarukkaset nurinpäin kuivumaan

– Etenkin turkisvuorilliset rukkaset pitää kääntää nurin kuivumaan. Keinoturkis on ongelmallinen. Se pitäisi myös harjata puhtaaksi, jolloin se pitää myös lämpöarvonsa paremmin, Tolvanen neuvoo.

– Haljasnahkaiset työrukkaset kestivät kyllä, mutta mokkanahkaisia käsineitä en Suomen oloissa suosittelisi. Onhan niille kyllästysaineita, mutta kun mokkanahka pikkuisenkin kastuu, niin se rupeaa haristumaan ja oikeastaan hajoaa, Pertti Tolvanen varoittelee.

Suomalainen nahkahansikas on jopa harvinainen

Nahkakäsineet ja rukkaset eivät ole halpaa tavaraa. Kotimainen hanska alkaa olla jopa harvinainen.

– Suomihan on maana hyvin perinteinen rukkasen ja hansikkaan tekijä. Mutta tällä hetkellä Suomessa on enää muutama tekijä. Nyt on ehkä neljä tai viisi tekijää olemassa, kertoo Pertti Tolvanen, jonka yritys on yksi tekijöistä.

Kauppamiehenä Pertti Tolvanen osaa toki antaa vielä yhden neuvon.

– Kun kastuneiden nahkahanskojen pitää antaa kuivua yön yli ja sitten vielä vahan pitää antaa imeytyä, niin kyllä siihen melkein kaksi vuorokautta menee. Kannattaa ostaa useammat hanskat, Tolvanen myhäilee.

Hyvin hoidettuina ne kestävät monta vuotta, elleivät häviä.

Lue seuraavaksi