1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uganda hyväksyi moititun homolain

Alkuperäinen lakiehdotus sisälsi kuolemanrangaistuksen. Homoseksuaalisuus on ollut kiellettyä Ugandassa jo ennen uuden lain hyväksyntää.

Ulkomaat

Ugandan parlamentti on hyväksynyt perjantaina paheksuntaa aiheuttaneen homolain. Uuden lainkohdan perusteella "törkeästä homoseksuaalisuudesta" voidaan tuomita elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

- Tämä on voitto Ugandalle. Olen iloinen siitä, että parlamentti voitti pahuutta vastaan, kertoo parlamentin jäsen David Bahati uutistoimisto AFP:lle.

Alkuperäinen, vuonna 2010 esitelty muutosehdotus sisälsi mahdollisuuden tuomita homoseksuaaleja kuolemanrangaistukseen. Perjantaina hyväksyttyyn lakiin se ei päätynyt. Alkuperäinen lakiehdotus herätti julki tultuaan kansainvälistä arvostelua. Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kuvaili sitä iljettäväksi.

Homoseksuaalisuus on ollut Ugandassa kiellettyä jo ennen uuden lain hyväksyntää. Lain puoltajien mukaan Uganda tarvitsi uuden lain, sillä länsimaiden homot ovat uhanneet tuhota ugandalaisia perheitä ja he ovat houkutelleet ugandalaisia nuoria homojen elämäntyylin pariin.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi