1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onko Petteri sittenkin Petra?

Petteri Punakuono on kaikille tuttu joulupukin uskollinen reen vetäjä. Aina välillä joku kuitenkin ihmettelee, miksi Petterillä on sarvet. Hirvaat nimittäin pudottavat sarvet jo alkutalvesta heti kiima-ajan jälkeen. Voisiko Petteri sittenkin olla tyttöporo eli vaadin?

Kuva: YLE

Joulupukin rekeä vetää porotokka, jonka kärjessä taivaltaa punainen nenä hohtaen Petteri Punakuono, tuo tunnetuin joulupukin poroista.

Mutta miten Petterillä voi olla sarvet päässä, vaikka hirvaat pudottavat ne rykimän eli kiima-ajan jälkeen? Onko Petteri sittenkin Petra?

Keminmaalainen poromies Reino Niemelä hämmentyy aluksi kysymyksestä, mutta hetken mietinnän jälkeen tulee napakka vastaus perusteluineen.

- Petteri on takuulla poikaporo, vakuuttaa Niemelä.

Kokeneen poromiehen varmuudelle löytyy syynsä. Naarasporot eli vaatimet ovat liian pieniä vetämään raskasta rekeä. Kaiken lisäksi ne ovat suurella todennäköisyydellä myös kantavina alkutalven kiima-ajan jälkeen.

Entäpä ne sarvet sitten?

Alkaa siis vaikuttaa siltä, että Petteri on nimensä ansainnut. Sarvillekin löytyy ihan luonnollinen selitys: Petteri on kuohittu poikaporo eli porohärkä.

Niemelän mukaan härät ovat suosittuja ajoporoja, koska ne ovat rauhallisia ja voimakkaita, eivätkä ole väsyttäneet itseään kiima-ajan kahinoissa. Lisäksi kuohitut urosporot saattavat pitää sarvensa aina kevättalvelle asti.

Kun jouluaatto koittaa, suuntaa joulupukki rekensä kilttien lapsien luo Petteri etunenässä – sarvet komeasti päässä heiluen ja nenä loistaen.

Aleksi Pohjola