Turkulaisessa päiväkodissa EHEC-tartunta

Suikkilanseudun päivähoitoyksikössä epäillään yhdellä lapsella EHEC-tartuntaa. Lapsi on sairaalahoidossa.

Turkulaisessa Suikkilanseudun päivähoitoyksikössä epäillään yhdellä lapsella EHEC-tartuntaa.

Lapsi on sairaalahoidossa. Laboratoriotuloksia odotetaan tartunnan varmistamiseksi. Kaikille lapsen päiväkotiryhmään kuuluvien lasten vanhemmille on kerrottu tartunnasta ja heitä on ohjeistettu toimenpiteistä, mikäli lapselle tulee ripulioireita. Tartunnan alkuperä ei ole vielä tiedossa.

EHEC-tartunta saadaan yleensä ulosteella saastuneen ja huonosti kypsennetyn ruuan tai juoma- ja uimaveden välityksellä. Tartunta voi levitä myös käsien välityksellä henkilöstä toiseen esimerkiksi perheenjäsenten välillä. Tartunnan voi saada myös koskettelemalla EHEC-bakteeria kantavia eläimiä, kuten nautoja, lampaita tai vuohia.

EHEC-infektion oireet alkavat yleensä 3-4 vuorokautta tartunnan jälkeen. Tavallisimmat oireet ovat verinen, kuumeeton ripuli ja vatsakrampit.

Hoito on pääsääntöisesti oireenmukaista, mutta joissakin tapauksissa erityisesti lapsilla EHEC voi johtaa vakavampaan oirekuvaan, mikä vaatii sairaalahoitoa.

Kun EHEC-infektio on todettu, on hyvää käsihygieniaa syytä noudattaa erityisen tarkasti. Vesi-saippuapesun lisäksi voidaan käyttää alkoholipohjaisia käsihuuhteita, joita saa apteekista ja suurista marketeista.