Hyppää sisältöön

Tänäkin jouluna suklaata myydään Suomessa miljoonia kiloja

Kauppoihin suklaata ja makeisia toimitetaan eniten loka- ja marraskuussa. Suklaatietoisuutta edistävän Suklaayhdistys ry:n puheenjohtaja arvioi, että suomalaisten suklaasuosikkien kärjessä on tuttu kolmikko.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Suklaan myyntimäärä yltänee tänä vuonna viime vuoden tasolle. Elintarviketeollisuusliiton arvion mukaan suklaata ja suklaamakeisia myydään tänä vuonna yhteensä noin 16 miljoonaa kiloa.

Yhteenlaskettu suklaan, muiden makeisten ja purukumin koko vuoden myyntimäärä yltänee noin 62 miljoonaan kiloon.

Kauppoihin suklaata ja makeisia toimitetaan eniten loka- ja marraskuussa. Keskimäärin kauppoihin toimitetaan kuukaudessa 4–5 miljoonaa kiloa suklaata, makeisia ja purukumia. Lokakuussa volyymi kasvaa noin 50 prosenttia eli suunnilleen 8 miljoonaan kiloon. Vielä marraskuussakin toimitusmäärä on noin 7 miljoonaa kiloa. Joulukuussa palataan 4-5 miljoonaan kiloon.

Luvuissa ovat mukana kotimaassa valmistetut ja ulkomailta tuodut tuotteet.

Vaikka suklaa- ja makeistarjonta on viime vuosina monipuolistunut, suomalaisten suosikit etenkin jouluna pysyvät samoina. Näin arvioi ainakin Suklaayhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Karhunen.

– Asian laita on mielestäni edelleen niin, että enemmistölle suomalaisista Pandan, Fazerin ja Maraboun konvehtirasiat ovat synonyymi joulusuklaalle, sanoo Karhunen.

Vuonna 2005 perustetun Suklaayhdistyksen tavoitteena on muun muassa edistää suklaatietoisuutta.

Vaikka suomalaiset ostavat tuttuja suklaarasioita, kiinnostus myös pienvalmistajien tuotteisiin on Karhusen arvion mukaan kasvussa. Nykyään kaupoista löytyy myös yhä enemmän raakasuklaata.

– Itse en ole niistä lainkaan kiinnostunut sen enempää kuin muistakaan suklaan terveysvaikutuksista. Suklaa on nautintoaine, eikä sen tarvitse olla terveysruokaa, koska terveysruuaksi muunnettuna suklaasta yleensä katoaa hyvyys - nautintoaineen pääidea, Karhunen toteaa.

Mutta millainen suklaa jouluun sopii Suklaayhdistyksen puheenjohtajan mielestä?

– Käsintehdyt, irtomyynnissä olevat konvehdit ja laadukkaista kaakaopavuista valmistetut single origin -suklaat, Karhunen vastaa.

Single origin -suklaa tarkoittaa sitä, että kaakaon alkuperä tiedetään tarkasti ja kaikki kyseisessä suklaassa käytetty kaakao on peräisin samasta paikasta.