1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muistomerkkien kartoittajat yllättyivät: Pro Patria -taulu löytyi aitasta

Viime sodista ja niiden veteraaneista kertovien muistomerkkien tietoja ollaan kokoamassa yhteen. Tammenlehvän perinneliiton tavoitteena on saada tiedot kaikkien ulottuville erityiseen perinneportaaliin. Tuhansien muistomerkkien joukossa on jo kadonneiksi luultuja Pro Patria -tauluja.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Nurmeksessa sijaitseva Vapautemme vartijat on yksi tuhansista viime sotiin liittyvistä muistomerkeistä. Vuonna 1999 paljastetun muistomerkin on suunnitellut Pertti J. Tikkanen, jonka mukaan teoksella haluttiin säilyttää muisto paikalla sijainneesta Nurmeksen varuskunnasta.

- Nykynuorisolla ei ollut enää mitään tietoa siitä, että varuskunta on ollut Nurmeksessa, Tikkanen sanoo.

Nyt puolestaan halutaan säilyttää muistomerkkejä koskevat tiedot. Asialla on Tammenlehvän perinneliitto, joka on kuluneen vuoden aikana kerännyt tiedot kaikista muistomerkeistä, jotka liittyvät Suomen talvi-, jatko- ja Lapin sotaan ja niiden veteraaneihin.

Käytännön työn ovat tehneet paikalliset sotahistorian harrastajat, jotka ovat kartoittaneet, kuvanneet ja luetteloineet kaikki muistomerkit ja -laatat.

- Me haluamme osoittaa kiitollisuutta niille sukupolville, jotka ovat lunastaneet tämän maan itsenäisyyden ja antaneet sille jopa henkensä, selittää joensuulainen Raimo Sillanpää.

- Tämä on, kuten sanotaan, että "muistoa kunnioittaen".

Rakenteilla perinneportaali

Tiedot muistomerkeistä kootaan Tammenlehvän perinneliiton ylläpitämään perinneportaaliin. Sieltä löytyy aikanaan myös suojärveläisille siviileille Lieksaan pystytetty muistomerkki. Se koostuu 102 valkoisesta puurististä ja kivitaulusta, johon on kaiverrettu talvisodan aikana Neuvostoliitossa vankileirillä menehtyneiden nimet.

Portaalissa ovat mukana myös entisten vihollisten muistomerkit. Yksi niistä, venäläisille sotavangeille pystytetty muistokivi, löytyy keskeltä metsää Juuasta.

- Muistomerkki on tehty joskus 1970-luvulla, kertoo juukalainen Mikko Vauhkonen.

Hänen mukaansa menehtyneille sotavangeille tehtiin ns. kokoomahauta jo vuonna 1953, jolloin siihen siirrettiin kaikki paikkakunnalla kuolleet sotavangit.

Kun Pro Patria -taulu aitasta löytyi

Perinneportaaliin tulevat tiedot myös tuhansista sankarivainajien Pro Patria -tauluista, joita on erityisesti koulujen seinillä. Koulujen lakkautusten myötä tauluja on myöhemmin päätynyt mitä erilaisimpiin paikkoihin, esimerkiksi metsästysseurojen majojen seinille.

Varsinainen yllätys oli kuitenkin Savolanvaaran lakkautetun koulun seinällä olleen Pro Patria -taulun löytyminen lieksalaisesta aitasta.

- Tämä oli erittäin upea löytö, riemuitsee taulua hakemaan tullut lieksalainen Jouko Martiskainen.

- Arkistotiedon mukaan taulu oli olemassa, mutta sitä, missä se on, ei ollut tiedossa.

Taulun pelastuminen oli muutenkin onnekas sattuma. Koulun omistajat olivat vaihtuneet tiuhaan, ja yksi heistä oli aikonut tehdä taulusta pöytälevyn.

Uusi hanke jo vireillä

Tammenlehvän perinneliiton muistomerkkihanke päättyy vuodenvaihteessa, minkä jälkeen vuosien 1939 - 1945 sotien muistomerkkien kokonaismäärän pitäisi olla selvillä. Muistomerkkejä arvioidaan olevan tuhansia, sillä yksistään Pohjois-Karjalasta niitä on löydetty 250.

- Uskon, että kaikki muistomerkit on nyt löydetty, huokaisee nurmeslainen Lasse Nirhamo.

- Nyt vielä tarkennetaan tietoja. Kaikki on periaatteessa myös kuvattu.

Pohjois-Karjalassa ei silti aiota jäädä lepäämään laakereille.

- Kun kerran ryhdytään hyvälle asialle, niin jatketaan sitten samalla tavalla, hymyilee muistomerkkihanketta maakunnassa johtava eversti Jouni Mattila.

- Ensi vuonna kartoitamme ja kuvaamme kaikki muutkin sotiemme muistomerkit, niin omat kuin vihollisenkin.

Pohjois-Karjalan aluetoimiston päällikkönä toimivan Mattilan mukaan jatkohanke on jo hyvässä vauhdissa. Tiedossa on jo yli 400 muistomerkkiä, laattaa ja Pro Patria -taulua.

- Kyllä niitä ainakin Pohjois-Karjalasta löytyy, hän virnistää.

- Ja löytyy varmaan myös muista maakunnista ihan samalla tavalla.