1. yle.fi
  2. Uutiset

Simon Nygård: "Malliksi yhdessä yössä"

Vaasalaisen Simon Nygårdin nimi tunnetaan monissa maailman muotitaloissa ja muotilehdissä. Mallin ura on vielä lyhyt, mutta sitäkin vauhdikkaampi: vaatemyyjästä sukeutui yhdessä yössä malli, ja se tie on vienyt Simonia Pariisista, New Yorkiin, Tokioon ja ensi vuonna Berliiniin.

ilmiöt
Malli Simon Nygård
Simon Nygård

Vaasalaisen Simon Nygårdin tie malliksi on kuin tuhkimotarina suoraan satukirjasta. Nuori mies lähti nelisen vuotta sitten Kööpenhaminaan ja sai töitä vaatemyyjänä. Sitten alkoi tapahtua.

– Sellanen scoutti, agent tuli kysymään, että "Hey, you look like a model. Do you want to model?" "Ööö, kyllä mä voisin tulla jotain kuvia ottamaan", vastasin. Sitten seuraavana päivänä kävelin muotiviikolla Wood Woodin näytöksessä. Se kävi aika nopeasti: yhden yön aikana musta tuli malli, Simon muistelee.

"Hey, you look like a model."

Viime vuodet ovat vieneet Simonia ympäri maailmaa lähes kaikkiin muodin keskeisimpiin kaupunkeihin. Kokemuksia on kertynyt reppuun, ja ura on nousukiidossa.

– Tokiossa, jossa tein Sonyn mainosta, tiimi oli ihan innoissaan. Ne on ihan erilaisia siellä! Ne oli, että "Oooo, come on, Simoooon, jeah!". Ne oli niin innoissaan, että oli tosi kiva tehdä töitä sellaisen tiimin kanssa. Ja tietenkin näytöksistä viime kesäkuussa Lanvinin näytös oli kyllä sellainen huippuhuippu mulle, että en olisi ikinä kuvitellut. Se on kyllä se ykköstyö, mitä oon tähän asti tehnyt.

– Musta tuntuu, että oon vielä aivan urani alussa, tästä se vasta lähtee. Haluan vain koko ajan oppia, oppia ja oppia, ja haluan enemmän, enemmän ja enemmän, Simon innostuu.

Miesmalleilla ei lähellekään niin paljon töitä kuin naisilla

Miesmalleille on kysyntää, mutta työtarjouksia tulee merkittävästi vähemmän kuin naismalleille. Maailmalla on yleistynyt miesmallien käyttäminen myös naistenvaatteita esittelevissä näytöksissä. Simonin mukaan suuntaus on hyvä.

– Mä tykkään siitä tosi paljon, että otetaan (sukupuoli)rajat pois ja tehdään enemmän unisex. Vaikka vaate olisi suunniteltu naisille, sä voit pitää sitä, jos se näyttää hyvältä sun päällä. Luulen, että ilmiö laajenee ja sukupuolirajoja häivytetään entisestään – ajatellaan, että me kaikki ollaan samanlaisia.

Koska miesmalleille töitä ei ole yhtä lailla naisiin verrattuna, on Simonin mukaan hyvä keksiä jotain muutakin tekemistä. Hän itse suunnittelee koruja Simonn-nimellä.

– Siitähän mullakin lähti tämäkorusuunnittelu. Jos jäät miettimään liian paljon, se voi olla huonoksi sulle.

Jos olet tehnyt jotain hyvää, et voi mennä enää alemmas.

Simon Nygård

Työtarjouksia pitää myös miettiä entistä tarkemmin, kun on jo saanut nimeä mallina. Se rajaa työmahdollisuuksia.

– Jos teet hyviä töitä, niin totta kai rima nousee. Et enää tee testikuvauksia, jos siellä ei ole hyvä kuvaaja. Sunhan pitää miettiä myös näkyvyyttä ja imagoa: jos olet tehnyt jotain hyvää, et voi mennä enää alemmas.

Kilpailuhenkisyys vienyt eteenpäin

Simon Nygårdilla on aina ollut jonkinlainen haave mallin urasta. Hän rakastaa kameran edessä esiintymistä ja heittäytymistä erilaisiin rooleihin. Simon on kuitenkin poikkeus, sillä edelleen vain harva suomalainen mies on menestynyt mallina maailmalla.

Simon uskoo, että hänen valttikorttinsa on ollut kilpailuhenkisyys, joka virisi jo lapsuuden urheiluharrastuksista. Simon on hyvä esimerkki siitä, että kuka tahansa voi tavoitella unelmaansa.

– 3,5 vuotta sitten mä vaan päätin, että se on nyt tai ei koskaan. Niin mä lähdin Pariisiin. Pitää yrittää ja kokeilla kaikkea, mitä haluaa. Ja nyt voi kyllä sanoa, että se päätös oli mun paras veto tähän asti, se, että mä lähdin. Nyt voin elää sellaista elämää, jota oon aina halunnut elää, Simon sanoo.

Nyt voin elää sellaista elämää, jota oon aina halunnut elää.

Viimeksi Simon on asunut Tokiossa, mutta uusi vuosi vie hänet jälleen Pariisiin ja myöhemmin Berliiniin. Elämä on matkalaukkujen pakkaamista.

– Et tiedä, minne sä meet huomenna. Sun pitää aina olla valmis lähtemään jonnekin. Vaikka luulet, että nyt mä jään tänne kahdeksi kuukaudeksi, niin kahden viikon päästä huomaat, että taas pitää lähteä. Pitää oppia olemaan spontaani.

Simon on mallin töiden ohella korusuunnittelija, ja hän haaveilee siitä tulevaisuuden uraa.

– Mallin töitähän ei voi tehdä ikuisesti eli kyllä tähtään siihen, että joku päivä teen ainoastaan suunnittelua. Tai en mä tiedä. Joka päivä voi avata uuden oven ja sieltä voi tulla vastaan uusi polku. Mä en niin paljon suunnittele etukäteen. Ei voi tietää, missä oon 10 vuoden päästä, Simon pohtii.

Lue seuraavaksi