1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pienpanimotoiminnan uranuurtajasta Hyvä Tuomas

Suomen pienpanimotoiminnan uranuurtaja, olutmestari Lassi Puupponen on vuoden 2013 Hyvä Tuomas. Puupponen on muun muassa aloittanut Mustialassa oluenvalmistajien koulutuksen.

Kotimaan uutiset
Mies ja suuria metallisia olutsammioita
Lassi Puupponen on ylpeä täysin suomalaisesta Suoma-oluesta.Eeva Hannula / Yle

Kuninkaankartanon panimon olutmestari ja Hämeen ammattikorkeakoulun Tammelan maatalousoppilaitoksen yrityspalvelupäällikkö Lassi Puupponen on tehnyt ansiokasta työtä suomalaisen olutkulttuurin hyväksi.

Hän aloitti Mustialan maatalousoppilaitoksessa oluenvalmistajien koulutuksen lähes 20 vuotta sitten.

Lokakuussa 1995 alkaneen pienpanimoyrittäjien jatkolinjan kävi vuosituhannen loppuun mennessä noin 130 opiskelijaa. Kymmenen vuotta sitten alkaneen oluen valmistuksen kurssin on käynyt yli 150 opiskelijaa. Olutliiton mukaan koulutus on luonut maahan kokonaisen elinkeinonharjoittajien sukupolven.

Vuoden Hyvän Tuomaan valitsivat edellisten vuosien palkitut. Olutliitto valitsi Hyvän Tuomaan jo 22. kerran. Viime vuonna titteli myönnettiin panimomestari, FM Ilkka Hyttiselle.

Paha Nuutti Sipilälle

Hyvän Tuomaan ohella nimetään myös vuoden Paha Nuutti olutkulttuurin jarruttamisesta. Tänä vuonna "arvonimi" osui keskustan puheenjohtaja Juha Sipilään. Syynä on puolueen virallinen kanta, jonka mukaan päivittäistavarakaupoissa myytävä keskiolut on palautettava Alkoon.

Viime vuonna Pahaa Nuuttia ei nimetty.

Suomessa on runsaat 30 pienpanimo- ja sahtiyritystä. Uusia panimoita on syntynyt ilahduttavasti parin viime vuoden aikana, kertoo Olutliitto.

Lue seuraavaksi