EU-johtajat: Ukrainasta ei käydä kauppaa

EU:n johtajat eivät aio ryhtyä käymään kauppaa Ukrainan tulevaisuudesta. Brysselissä päättyneessä huippukokouksessa vahvistettiin kuitenkin jälleen viesti, jonka mukaan ovi Ukrainalle on auki ja lähentymissopimukseen voidaan palata, kun aika on kypsä.

Ulkomaat
Jyrki Katainen mikrofonien ja kameroiden edessä.
Jyrki Katainen lehdistön kuultavana ennen EU:n huippukokousta Brysselissä 20. joulukuuta.Julien Warnand / EPA

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite näpäytti perjantaina kokouspaikalle tullessaan, että ovi on auki Ukrainalle mutta ei välttämättä sen nykyhallitukselle. Liettuaa ärsyttää, että Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh torppasi EU-sopimuksen, josta Liettua halusi vuodenvaihteessa päättyvällä puheenjohtajakaudellaan sulan hattuunsa.

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan kyse on siitä, että Janukovitshin kanssa ei ryhdytä käymään kauppaa.

- EU ei rupea ostamaan maita kumppanuusohjelmaan. Kumppanuus on arvovalinta, jonka maat joko haluavat tehdä tai eivät, Katainen sanoi.

Kaupankäynnillä viitataan Venäjän Ukrainalle tarjoamaan miljardien tukipakettiin. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy sanoi kokouksen päätteeksi, että Venäjän kanssa on pitkä lista erimielisyyksiä, joihin kuuluu myös EU:n itäisiin kumppanimaihin kohdistuva painostus.

EU-johtajien yhteisessä lausunnossa todetaan, että jokaisen maan pitää saada tehdä omat ulkopoliittiset sitoumuksensa ilman ulkoista painostusta.

Huippukokous päätti myös nopeuttaa Georgian ja Moldovan lähentymissopimusten allekirjoittamista. Tavoite on nyt elokuun lopussa.

Ei sopua Keski-Afrikasta

Ranska toivoi kokouksesta päätöstä Keski-Afrikan sotilasoperaation yhteiseurooppalaisesta rahoituksesta. Sellaista ei tehty, vaan ulkoministerit palaavat asiaan tammikuussa.

Ajatus yhteisestä rahoituksesta on ollut EU:ssa vastatuulessa, koska Ranskan on katsottu päättäneen operaatiosta yksipuolisesti. Saksan liittokansleri Angela Merkel kuittasi perjantaina, ettei tällainen jälkikäteen rahastaminen käy.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy taas muistutti, että Keski-Afrikka liittyy suoraan torstaina käytyyn keskusteluun eurooppalaisen puolustusyhteistyön tiivistämisestä.

- Se korostaa jälleen sitä, tärkeää on kehittää eurooppalaista koordinointi- ja reagointikykyä puuttua tällaisiin kriiseihin, Van Rompuy sanoi.

Maria Tolsa

Yle Uutiset, Bryssel