1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Korkein oikeus Kanadassa: Prostituutiota ei saa rajoittaa turvallisuussyistä

Prostituutiota rajoittavat lait, esimerkiksi bordellien kieltäminen, vaarantavat korkeimman oikeuden mukaan seksityöläisten turvallisuutta. Kanadan hallituksella on vuosi aikaa muuttaa lait.

Kanadan korkein oikeus on päättänyt, että kaikki prostituutiota säätelevät rajoitukset on poistettava. Oikeus katsoi perjantaina, että lait ovat perustuslain vastaisia, koska ne vahingoittavat prostituoitujen turvallisuutta.

Korkein oikeus päätti yksimielisesti, että laki vahingoittaa henkilön vapautta, turvallisuutta ja elinkeinonvapautta. Korkeimman oikeuden mukaan Kanadan hallituksella on nyt vuosi aikaa muuttaa lakeja ja pohtia, tarvitaanko esimerkiksi ihmiskaupan kitkemiseen muunlaista lainsäädäntöä.

Nykyisen lain mukaan prostituutio on sallittua, mutta esimerkiksi bordellit ovat kiellettyjä. Prostituoidut eivät myöskään saa neuvotella asiakkaidensa kanssa kaduilla ja myös paritus on kiellettyä.

Korkeimman oikeuden presidentin Beverly McLachlinin mukaan monilla prostituoiduilla ei ole muita mahdollisuuksia kuin riskialtis prostituutio, eikä lain pitäisi enää aiheuttaa heille lisävaaraa.

Nykyisen lain oli vienyt oikeuteen kolme entistä ja nykyistä prostituoitua. Heidän mukaansa seksityöntekijät olisivat paremmin turvassa, jos he voisivat tarkkailla enemmän asiakkaitaan myyntitilanteissa sekä halutessaan toimia bordelleissa henkivartijoiden kanssa.

Prostituoitujen turvallisuus nousi Kanadassa esiin erityisesti 2007, kun sarjamurhaaja vaani erityisesti katuprostituoituja Vancouverissa.

- Laki, joka estää katuprostituoituja etsimästä suojaa samaan aikaan kun sarjamurhaaja vaanii kaduilla, on laki, joka on menettänyt merkityksensä, McLachlin kirjoitti.

Prostituutio on laillista valtaosassa Eurooppaa ja Latinalaista Amerikkaa, ja bordellit ovat laillisia useissa maissa, kuten Hollannissa, Saksassa ja Sveitsissä. Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa ja esimerkiksi Ranskassa parlamentin alahuone päätti aiemmin tässä kuussa, että seksin ostaminen muutetaan laittomaksi Ruotsin mallin mukaisesti.