Hodorkovski tapasi vanhimman poikansa Berliinissä

Yli kymmenen vuotta vankilassa istunut liikemies Mihail Hodorkovski on tavannut poikansa Pavelin Berliinissä. Hodorkovski ei ole toistaiseksi itse kommentoinut vankeutensa tai vapautumisensa vaiheita julkisuudessa.

Ulkomaat
Hotellin julkisivu, joulukuusi kadulla ja jalankulkijoita
Hotelli Adlon, jossa Hodorkovskin odotetaan asuvan Berliinissä.

Venäläisestä vankilasta vapautettu liikemies Mihail Hodorkovski on viettänyt ensimmäistä vuorokauttaan vapaudessa Berliinissä. Berliinissä herännee aamuun onnellinen mies.

Liikemiehen edustajan Olga Pispasen mukaan Hodorkovski on tavannnut vanhimman poikansa Pavelin lauantaina. 50-vuotiaalla Mihail Hodorkovskilla on kaikkiaan neljä lasta.

Pispanen kertoi moskovalaiselle radioasema Echolle, että isä ja poika ovat nyt yhdessä Berliinissä. Kaupunkiin odotetaan myös Hodorkovskin vaimoa, syöpää sairastavaa äitiä ja isää.

Hodorkovskin uskotaan majoittuneen hotelli Adloniin Brandenburgin portin lähistölle.

Hodorkovski ei ole toistaiseksi itse kommentoinut vankeutensa tai vapautumisensa vaiheita julkisuudessa. Hän näytti perjantaina kalpealta, mutta huojentuneelta noustuaan yksityiskoneesta lentokentällä Berliinissä.

Hodorkovskia vastassa ollut Saksan entinen ulkoministeri Hans-Dietrich Genscher arvioi Hodorskovskin voivan olosuhteisiin nähden kohtalaisen hyvin. Genscherin tiedetään tavanneen presidentti Vladimir Putinin ainakin kahdesti tapaus Hodorkovskin merkeissä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin armahti petoksesta ja varkaudesta yli kymmenen vuotta vankilassa istuneen Hodorkovskin torstaina.

"Hodorkovski saa palata vapaasti Venäjälle"

Hodorkovskin pikainen armahdus ja vapautus on saanut liikkeelle huhuja, että hänet olisi pakotettu maanpakoon. Presidentti Putinin tiedottaja Dimitri Peskov kuitenkin tyrmäsi väitteet ja sanoi, että liikemies voi ehdottomasti palata vapaasti Venäjälle.

Peskov ei suostunut paljastamaan liittyikö vapauttamiseen joitakin ehtoja, ja saisiko Hodorkovski osallistua vapaasti politiikkaan Venäjällä. Peskov kertoi Hodorkovskin kirjoittaneen kaksi kirjettä presidentti Putinille. Toinen kirje oli lyhyt oikeusasioihin liittyvä ja toinen pidempi henkilökohtainen.

Armahduksesta huojentuneita olivat myös entisen oligarkin vapauttamista ajaneet ihmisoikeusjärjestöt ja Venäjän opposition edustajat.

Oppositiojohtaja Boris Nemtsv sanoi olevansa onnellinen Mishan puolesta. Hän toivoi pikaista perheen tapaamista, sairaan äidin, vaimon ja lasten kanssa. Kyseessä on vuoden tärkein tapahtuma ainakin Venäjällä, muotoili Nemtsov.

Lähteet: AFP