1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä aloitti öljyntuotannon Petšoranmerellä

Venäjä pitää Petšoranmerellä sijaitsevaa Prirazlomnajan öljykenttää vain astinlautana paljon suuremmalle projektille, jonka tarkoitus on tehdä Arktiksesta uusi merkittävä öljyntuotantoalue.

Prirazlomnaja-kaasunporauslauttaa hinattiin Severodvinskista Murmanskiin tammikuussa 2011. Kuva: Gazprom

Venäjän valtion omistama energiayhtiö Gazprom ilmoitti perjantaina aloittaneensa öljyntuotannon Prirazlomnajan öljynporauslautalla, johon Greenpeacen aktivistit yrittivät nousta syyskuun lopussa.

Gazprom kertoi tiedotteessaan, että yhtiöllä on porausoikeudet myös 29 muuhun öljykenttään, jotka sijaitsevat Venäjälle kuuluvassa osassa arktista aluetta.

– Tämä on Venäjän historian ensimmäinen projekti, jonka tavoitteena on hyödyntää arktisen alueen luonnonvaroja. Gazprom aloittaa suuren mittakaavan työn luodakseen alueelle hiilivetyjen tuotantokeskuksen, yhtiö ilmoitti.

Gazpromin öljyntuotanto lisääntymässä

Gazprom omistaa maailman suurimmat maakaasuesiintymät ja sen vaikutusvalta kasvaa myös öljysektorilla.

Yhtiö suunnittelee tuottavansa Prirazlomnajan öljykentällä vuoteen 2021 mennessä kuusi miljoonaa tonnia raakaöljyä vuodessa. Se vastaa 120 000 barrelia raakaöljyä päivässä.

Gazprom arvioi Prirazlomnajan öljyvarantojen kooksi noin 72 miljoonaa tonnia. Kyseessä on pieni öljykenttä, jonka arvioidaan ehtyvän noin 20 vuodessa.

Venäjällä suuret suunnitelmat Arktiksen varalle

Venäjän valtio ja Gazprom pitävät Prirazlomnajaa vain astinlautana paljon suuremmalle projektille, jonka tarkoitus on tehdä Arktiksesta uusi merkittävä öljyntuotantoalue.

Venäjä toivoo, että arktisen alueen öljyvarat korvaavat Siperiassa sijaitsevat vanhat öljykentät, joiden tuotanto on hiipumassa.

Greenpeace vastasi Gazpromin ilmoitukseen varoittamalla, että suuri ympäristöonnettomuus lähestyy arktisella alueella öljynporauksen takia.

Venäjä pidätti syyskuussa 30 aktivistia ja takavarikoi heidän aluksensa, kun he olivat Petšoranmerellä osoittamassa mieltä arktista öljynporausta vastaan. Aktivisteja vastaan on nostettu syytteet huliganismista.

Venäjän presidentti Vladimir Putin arvioi, että Venäjän duuman keskiviikkona hyväksymä armahduslaki koskee myös huliganismista syytettyjä Greenpeace-aktivisteja.