1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Snorkkelein varustetut astronautit korjasivat avaruusaseman jäähdytystä – video

Heinäkuussa italialaisen astronautin kypärä täyttyi yllättäen vedellä kesken avaruuskävelyn, joten snorkkelit olivat varotoimenpide.

Ulkomaat
astronautti leijuu avaruusaseman ulkopuolella
Kaksi Nasan avaruuslentäjää korjaili jäähdytysjärjestelmää kansainvälisen avaruusaseman ISS:n ulkopuolella.

Kaksi Nasan astronauttia korjasi lauantaina kansainvälisen avaruusaseman ISS:n jäähdytysjärjestelmää. Yhdysvaltain avaruushallinnon astronauteilla oli snorkkelit avaruuspukujensa sisälllä.

Heinäkuussa italialaisen astronautin kypärä alkoi yllättäen täyttyä vedellä kesken avaruuskävelyn ja Luca Parmitano melkein hukkui. Syytä epätavalliseen vaaratilanteeseen ei ole löydetty, joten snorkkelit olivat varotoimenpide. Vastaavia ongelmia ei tällä kertaa havaittu.

Avaruuskävely kesti kaikkiaan viisi ja puoli tuntia ja kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten heinäkuun turman.

Avaruusaseman jäähdytysjärjestelmä vaatii vielä useamman lisäkorjauksen, joten luvassa on lisää avaruuskävelyitä. Joulukuun 11. päivä toinen avaruusaseman jäähdysjärjestelmistä jouduttiin sulkemaan ammoniakkivuodon takia.

Samalla astronauttien oli pakko sulkea muut kuin elintärkeät laitteet avaruusasemalla ja lopettaa tusinan verran tieteellisiä kokeita. ISS:n kuusihenkinen miehistö ei ole vaarassa, mutta toiminnassa oleva jäähdytysjärjestelmä ei riitä viilentämään kaikkia avaruusaseman laboratorioita ja moduleita.

Lähteet: Reuters