Suuri osa suoraveloituksista muuttuu paperilaskuiksi

Kun kotimainen suoraveloitus loppuu EU-asetuksen määräyksellä, kymmenet miljoonat laskut saattavat muuttua paperilaskuiksi. Kuluttajan pitää olla tarkkana, kun postilaatikosta saattaakin kolahdella laskuja entisten suoraveloitusilmoitusten sijaan.

Kotimaa
Paperilasku.
Tiina Jutila / Yle

Jos suoraveloitus muuttuu paperilaskuksi, on asiakkaan vastuu tarkkailla postiaan ja maksaa laskut, jotka aiemmin ovat menneet automaattisesti suoraveloituksena.

Maksujärjestelmien muutos on osa yhteisen euromaksualueen kehitystä. Osa muutosta ovat aiemmin olleet muun muassa sirukortin käyttöönotto ja tilinumeroiden muuttaminen IBAN-muotoon.

EU-asetuksen mukaisesti kansallisista suoraveloituksista pitää luopua tammikuun loppuun mennessä. Muutoksen piti tapahtua automaattisesti, ilman että asiakkaan olisi pitänyt huolehtia maksutavan muutoksesta.

Toisin kävi: Vain puolet laskuttajista on muuttanut suoraveloitukset automaattisesti verkkopankin käyttäjille e-laskuksi tai suoraveloitusta muistuttavaksi suoramaksuksi.

Toisin sanoen puolet suoraveloittajista lähettääkin jatkossa kuluttajalle paperilaskun ja asiakkaan vastuulle jää postin tarkkaileminen ja paperilaskun maksaminen.

Johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen Finanssialan Keskusliitosta kertoo, että muutos voi koskea miljoonia suomalaisia asiakkaita.

– Kokonaisuudessaan suoraveloituksen osuus maksamisesta on pieni. Se on vain neljä prosenttia, mutta sekin on 84 miljoonaa maksutapahtumaa. Yksittäisen kuluttajan näkömulmasta se on siis aika monta maksua, Tolvanen sanoo.

– Useimmilla kuluttajilla saattaa olla joitakin yksittäisiä suoraveloituksena meneviä laskuja, mutta on sellainen joukko kuluttaja-asiakkaita, joille suoraveloitus on ollut hyvin tärkeä maksutapa, vaikka kokonaisuudessa suoraveloituksella maksetaan vähän.

Tolvasen mukaan esimerkiksi ikäihmisillä tai näkövammaisilla ja laitoksissa asuvilla suoraveloitus voi olla jopa pääasiallinen maksutapa. Tällaisilla ryhmillä ei ole välttämättä ollenkaan mahdollisuutta käyttää verkkopankkia.

Kaikki kuluttajat eivät vielä tiedä miten laskut pitäisi maksaa

Finanssialan keskusliiton mukaan suurimmat laskuttajat ovat muuttaneet laskut automaattisesti e-laskuiksi tai suoramaksuiksi ja ilmoittaneet siitä asiakkaalle.

Mutta puolet suoraveloitusta maksutapana tarjoavista laskuttajista, esimerkiksi osa kunnista, ei ole edes ilmoittanut kuinka aikovat laskutuksen jatkossa hoitaa.

Kuluttajaviranomaisen mukaan asiakkaalle pitäisi ilmoittaa laskutustavan muutoksesta, mutta vaikka laskuttaja ei sitä tekisi, vastuu laskun maksamisesta jää kuluttajalle.

Finanssialan keskusliitto kehottaakin asiakkaita tarkkailemaan postiaan tarkasti, sillä aiemman suoramaksuilmoituksen sijaan postiluukusta saattaakin kolahtaa oikea lasku, joka pitää maksaa.

– Kyllä se lasku varmastikin pitää maksaa. Jos on ostanut jonkun palvelun, niin eihän uusi järjestelmä maksuvelvotetta poista, sanoo johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen.

Uuteen maksujärjestelmään siirtyminen ei meneillään olevassa muuntovaiheessa saa aiheuttaa asiakkaalle kuluja, mutta jos yritys tai laskuttaja päättääkin myöhemmin siirtyä paperilaskuun, sillä on oikeus itse määritellä laskutukselleen hinta.