Hodorkovski haluaa vapauttaa Venäjän poliittiset vangit

Venäläinen liikemies Mihail Hodorkovski esiintyi tänään julkisesti pitkän vankeustuomionsa jälkeen. Hodorkovski kertoi, että hänelle selvisi vasta junassa, että hän oli matkalla Berliiniin.

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski
Venäläinen liikemies Mihail Hodorkovski esiintyi tänään julkisesti pitkän vankeustuomionsa jälkeen. Hodorkovski kertoi, että hänelle selvisi vasta junassa, että hän oli matkalla Berliiniin.

Venäläinen entinen oligarkki Mihail Hodorkovski kertoi tänään tiedotustilaisuudessaan, että hän aikoo tehdä kaikkensa, jotta Venäjän poliittiset vangit pääsisivät vapaaksi. Hänen mukaansa Venäjällä on edelleen paljon poliittisia vankeja.

Hodorkovski toivoo, että länsimaiset johtajat eivät unohda Venäjän poliittisia vankeja.

– Väärin perustein vangittujen täytyy huolehtia terveydestään ja säilyttää järkensä, neuvoo Hodorkovski poliittisia vankeja.

Hodorovski kiitti puheessaan Saksan liittokansleri Angela Merkeliä ja entistä Saksan ulkoministeri Hans-Dietrich Gensheriä heidän avustaan. Lisäksi Hodorovski kiitti tiedotusvälineitä painostuksesta, joka auttoi häntä pääsemään vapaaksi.

– En halua nousta symboliksi, Hodorovski sanoi.

Ei vielä jatkosuunnitelmia

Hodorkovski kertoi, ettei ole nopean vapautumisensa aikana ehtinyt tehdä suunnitelmia tulevaisuudesta.

Hänellä on vuoden pituinen viisumi Saksassa oleskeluun. Hodorkovskille selvisi vasta junassa, että hän oli matkalla Berliiniin. Toistaiseksi hän aikoo oleskella perheensä luona Berliinissä.

Hodorkovskin mukaan hänelle on sanottu, että hän voi palata Venäjälle. Hänellä ei kuitenkaan ole takuita siitä, pääsisikö hän enää lähtemään pois maasta.

Hodorkovski vahvisti tiedotustilaisuudessa, että ei aio tavoitella poliittista valtaa, vaikka aikookin jatkaa yhteiskunnallisena vaikuttajana. Hän kertoi, että ei ole suunnitellut palaavansa liiketoiminnan pariin.

Kovaa peliä Venäjällä

Hodorkovski toivoo, että hänen vapauttamisensa on hyvä merkki Putinin tulevista linjauksista.

– Venäjän valtapeli on kovaa, ja minuun se iski erityisen kovaa.

Hodorkovski sanoi myös vastustavansa Sotšin talviolympialaisten boikottia.

– Urheilujuhlaa ei pitäisi vahingoittaa.

Median kiinnostus yllätti

Mediahuomion suuruus pääsi yllättämään Hodorkovskin. Hän on huomauttanut muun muassa, että Twitteriä tai nykyisenkokoista sosiaalista mediaa ei edes ollut olemassa hänen joutuessaan vankilaan.

Nyt Hodorkovski haluaa keskittyä viettämään aikaa perheensä kanssa.

Hodorkovski esiintyi tänään julkisesti pitkän vankeustuomionsa jälkeen. Tiedotustilaisuus järjestettiin Berliinissä kylmän sodan aikaisella Checkpoint Charlien rajanylityspaikalla.

Hodorkovski pidätettiin vuonna 2003 ja hän sai lopulta 13 vuoden vankeustuomion kavalluksesta ja rahanpesusta. Venäjän presidentin Vladimir Putinin yllättävä armahdus toi vapauden perjantaina. Hodorkovski lensi heti Berliiniin, missä hän on tavannut perhettään.