Grönlannin jäätikön sisältä löytyi Irlannin kokoinen sulavesiallas

Grönlannin jäätiköiden uumenissa on valtava määrä sohjoista sulavettä. Tutkijat eivät tiedä, pysyykö vesi jäämassojen sisällä, vai valuuko se ulos nostamaan merenpintaa.

Ulkomaat
Jäätikön rippeitä kellumassa vedessä.
Greenpeace

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat tehneet hämmästyttävän havainnon Grönlannin jäätiköltä. Jäätikön sisällä on valtavat määrät sulaa vettä myös kylminä talvikuukausina.

Veden tarkkaa määrää ei vielä osata mitata, mutta tutkijoiden arvion mukaan sitä olisi Irlannin saaren kokoisella eli 70 000 neliökilometrin alueella yhteensä 140 miljardia tonnia.

Jos vesimäärä päätyy mereen, se nostaisi merenpintaa 0,4 milliä vuodessa. Tämä vastaisi puolta Grönlannin aiheuttamasta merenpinnan noususta.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, päätyykö jäämassojen sisässä vellova vesi mereen, vai onko kyseessä eristynyt järjestelmä.

Havainto sulavedestä tuli tutkijoille yllätyksenä. Vesi pysynee sulana myös kylmänä aikana, kun sen päälle kesällä sataa suuret määrät eristävää lunta. Vesi on eräänlaisessa sohjomuodossa.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uusimman raportin mukaan Grönlannin jäätikkö kutistui vuosina 1992–2001 noin 34 miljardia tonnia vuodessa ja vuosina 2002–2011 kutistuminen kiihtyi 215 miljardiin tonniin vuodessa. Tutkijoille ei kuitenkaan ole ollut selvää, mihin sulanut vesi katosi. Uusi havainto antaa osviittaa, että vesi päätyy ainakin osittain jääkuoren alle.

Tutkimushavainto tehtiin vuonna 2011. Havainnosta kerrottiin uusimmassa Nature Geoscience -tiedelehden numerossa, ja siitä uutisoi BBC.